Afscheid van Pepper

Vanochtend (donderdag 22 oktober) hebben Axel en Maaike in alle rust afscheid genomen van één van onze trouwste manegepony’s Pepper. Pepper is ruim 30 jaar oud geworden en heeft maar liefst 17 jaar lang heel veel Equito-ruiters de beginselen van het ponyrijden geleerd.
Pepper had een gezwel in en bij haar endeldarm. Aanvankelijk had ze er geen last van, maar de laatste weken vermagerde ze en was minder actief dan normaal. Afgelopen week kreeg ze ook moeite met mesten en daarom besloten Maaike en Axel in goed overleg met de dierenarts haar verder leed te besparen en rustig in te laten slapen.

Het verhaal van Pepper
Toen Maaike en Axel in 2003 de manege begonnen, hadden ze maar drie pony’s en vijf klanten. Maar als snel wilden er meer kinderen komen rijden en ging Maaike op zoek naar een lieve, betrouwbare kinderpony. Via een kennis hoorde van een fijne, ervaren schimmelmerrie van 13 jaar die te koop stond bij een manege die ging inkrimpen. Toen Maaike Pepper zag, werd ze meteen verliefd op haar prachtige kraaloogjes, maar ze had toch wat twijfels over de X-vormige achterbeentjes van de pony. Zouden die kromme beentjes wel sterk genoeg zijn om veel lessen te lopen? Maar omdat Pepper wel al ervaring had als manegepony besloot Maaike haar toch mee te nemen.
Pepper bleek een gouden pony, die wel van regelmaat en structuur hield. Zo stond ze het eerste jaar op Equito op stal altijd recht achter haar voerbak, alsof ze nog in een ‘stand’ stond. Je zag haar dus nooit achterstevoren of overdwars in haar stal staan! In de lessen was ze heel braaf, als ze maar achter een andere pony ‘in het rijtje’ mocht lopen. Bij de beginners liep ze de eerste jaren altijd achter Simba, later achter Annico op haar vaste plekje en dat vond ze helemaal prima! Zo heeft ze heel veel kleine ruitertjes enorm veel vertrouwen en plezier gegeven.
Meer ervaren ruiters hadden het moelijker met Pepper: ‘voor jezelf rijden’ lukte alleen als je als ruiter een hele goed focus had. Zodra je even niet oplette, ging ze snel achter een andere pony lopen! Het koste ook best wat tijd en moeite om Pepper nieuwe dingen als ponyspelletjes en ponyvoetbal te leren. Maar ze maakte wel een Wereldreis op de Open dag en was zelfs een prachtige Unicorn!
Zes jaar geleden wilden Maaike en Axel Pepper met pensioen sturen en ze vonden een fijn plekje voor haar met weiland, een paddock en twee shetlandpony’s als gezelschap op een stal waar autistische kinderen kwamen om met de pony’s te poetsen, te knuffelen en te wandelen. Ons leek het ideaal, maar Pepper dacht daar heel anders over. Ze deed heel bazig en gemeen naar de andere pony’s en was heel druk en ongeduldig bij de kinderen. Er zat dus niets anders op dan haar maar weer terug naar Equito te halen. Sindsdien heeft ze vooral in de beginnersles en af en toe bij de ‘minst gevorderden’ meegelopen en dat deed ze altijd met veel plezier en energie. Ook heeft ze heel veel ruiters kennis laten maken met ‘grondwerk’. Het afgelopen jaar heeft ze samen met haar vaste maatje Ukkie genoten van een luxe stal met dag en nacht vrije uitloop naar de paddock. En deze zomer heeft ze heerlijk genoten van de wei. Na ruim 17 jaar op Equito zullen we haar allemaal vreselijk missen, maar we zijn ook heel dankbaar dat zo’n fantastische pony zolang bij ons is geweest.

terug naar: Ponypraatjes