Coronamaatregelen per 28-11-2021

- Net als alle andere sportaccommodaties sluit ponymanege in de periode van 28 november t/m 19 december dagelijks om 17:00 uur.
- Alle ruiters die normaal na 17:00 uur rijden hebben via de email een uitnodiging gekregen voor het inplannen van een vervangende paardrijles
- Er mag geen publiek aanwezig zijn bij de lessen en trainingen. Dit geldt voor zowel binnen- als buiten.
- Voor iedereen vanaf 18 jaar is het verplicht om binnen en buiten 1,5 meter afstand te houden.
- Bij het betreden van de gebouwen (stallen, wc’s, binnenrijbaan) geldt daarnaast een geldig coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 18 jaar. Bij verplaatsen te voet binnen een locatie waar een coronatoegangsbewijs geldt is het dragen van een mondkapje verplicht. Er hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden tijdens het sporten indien dat vanwege de aard van de sport niet mogelijk is.
- Uiteraard gelden ook de basisregels op Equito: kom niet bij (coronagerelateerde) klachten, was regelmatig je handen, hou 1,5 meter afstand en nies en hoest in je elleboog!
We hopen dat jullie allemaal mee willen werken aan bovenstaande regels, zodat al onze klanten veilig, verantwoord en met veel plezier ook de komende weken kunnen blijven ponyrijden.

En de Winnaars zijn......

Op zondag 28 december was het een zeer koude, maar gezellige en geslaagde wedstrijddag! Ondanks de kou zagen de pony’s en ruiters er stralend uit. De ruiters hebben allemaal erg goede punten gescoord, iedereen heeft een promotiepunt gehaald, dus de jury was erg tevreden over hoe er gereden is. De strijd om de wisselbokaal werd erg spannend gemaakt door een ex-equo van 234 punten tussen Olivia Czudar en Sophie Noor Joosse. Uiteindelijk ging de wisselbokaal voor de hoogste punten van de dag naar Sophie Noor Joosse met Tienès!

Wisselbokaal: Sophie Noor Joosse met Tienès

Diploma’s:
F2: Noor Posthuma, Yara Bakker, Lily-Rose Prinsen, Olivia Czudar, Faye Czudar en Lotje Hilterman
F4: Nadine Koch
F6: Iris Kan en Sanne Bergman
F8: Juliëtte Schouten, Senna van der Leeuw en Zoë Wagner

F1: 1e Sophie Noor Joosse met Tienès, 2e Eva Khan met Annico
F2: 1e Olivia Czudar met Piaffe, 2e Yara Bakker met Tienès
F3: 1e Isja Sibenius Trip met Darwin, 2e Bibian van Dal met Sammy
F4 en F5: 1e Fiene van den Berg met Pinto, 2e Nadine Koch met Timon
F6: 1e Iris Kan met Maerijn
F7: 1e Andrea Mengelberg met Timon
F8 en F9: 1e Juliëtte Schouten met Maerijn, 2e Senna van der Leeuw met Menzo
F13 t/m BB: 1e Djinn Erkamp met Lytske

Nieuwe corona-maatregelen

Beste ruiters en ouders,

Net als jullie hebben we gisterenavond kennis genomen van de nieuwe corona-maatregelen voor de komende drie weken. We zijn op dit moment in afwachting van de vertaling van deze maatregelen voor de paardensport. We gaan er alles aan doen om iedereen, binnen de mogelijkheden, ook de komende weken veilig en verantwoord te laten ponyrijden. Juist omdat we weten dat de pony’s heel belangrijk zijn voor de ruiters in deze moeilijke en onzekere tijden.

Houd de komende dagen jouw emailbox goed in de gaten, zodat je op tijd kan zien welke mogelijkheden we kunnen bieden (check ook je spambox!).

De wedstrijd van zondag 28 november gaat wel door, maar zonder publiek.

Het vraagt de komende tijd zowel van jullie als van ons team weer veel flexibiliteit en inzet om alles in goede banen te leiden.
We doen ons uiterste beste en hopen op jullie begrip en medewerking,

Alvast heel veel dank, ook namens alle pony’s, vrijwilligers, medewerkers van Team Equito,

Axel en Maaike

Aangescherpte Corona-maatrelelen

Beste ruiters en ouders,

Ook op Ponymanege Equito hebben we te maken met de door de overheid aangescherpte coronamaatregelen. Gelukkig kunnen de lessen en het verzorgen van de paarden en pony’s gewoon doorgaan. Wel gelden de volgende regels:

- Voor iedereen vanaf 18 jaar die de gebouwen wil betreden (stallen, binnenrijbaan, wachtruimte, wc.’s) is het tonen van een corontoegangsbewijs (CTB) en legitimatie verplicht.
Dit kan bij onze medewerkers of vrijwilliger met staldienst. Meld je dus bij hen bij aankomst op de accommodatie.
- Bezoekers zijn helaas niet welkom bij de lessen of andere activiteiten.
- Als een kind begeleiding nodig heeft (omkleden, een afspraak maken, iets bespreken met de instructeur, betalingen e.d.) is er per kind één volwassen begeleider toegestaan (met CTB)
- We verzoeken iedereen om thuis te blijven bij corona-gerelateerde klachten of een quarantaineverplichting
- Hou 1,5 meter afstand, nies en hoest in je elleboog, was regelmatig je handen.

We hopen op jullie begrip en medewerking, zodat alle ruiters en verzorgers ondanks alles veel plezier kunnen hebben met de pony’s.

Corona-maatregelen

Beste Ruiters en bezoeker van Ponymanege Equito.

Vanaf vandaag gelden de nieuwe coronaregels. Ook Ponymanege Equito is een sportaccommodatie met binnenruimtes: Voor jullie betekent dit:

 • ruiters vanaf 18 jaar mogen de stallen, binnenmanege, wachtruimte, leslokaal en wc’s alleen betreden na het tonen van een geldig Corona Toegangsbewijs (CTB). Dit kan bij Axel of Maaike (of één van onze medewerkers)
 • ruiters tot 18 jaar hoeven bij het betreden van de manege geen CTB te laten zien.
 • bezoekers vragen we om het gebouw niet te betreden. Buiten op het terrein kijken naar de les is uiteraard wel toegestaan. We vragen jullie hierbij om de 1,5 meter afstand in acht te houden.
 • bezoekers die een dringende reden hebben om het gebouw wel te betreden (wc-bezoek, pinbetaling etc.) moeten hun CTB tonen.
 • Er is op Equito geen mondkapjesplicht.
 • We gaan ervan uit dat iedereen zich ook aan de overige coronaregels houdt (kom niet bij klachten, hoest of nies in je elleboog, was je handen, hou 1,5 meter afstand)

We hopen op jullie begrip, zodat iedereen fijn kan komen blijven rijden en plezier kan hebben met de pony’s.

 Axel en Maaike en alle medewerkers en vrijwilligers van team Equito

Even voorstellen : Monty

Hallo, ik ben Monty. Ik ben een dertienjarige haflingermerrie en ben vorige week vanuit Oostenrijk naar Nederland geëmigreerd.
Daar heb ik afgelopen zomer heerlijk op de alpenweides gelopen samen met de andere Haflingers en met mijn veulen. Nu was mijn veulen oud en wijs genoeg om op eigen benen te staan en is ze ‘gespeend’ om aan haar eigen leven te beginnen.
En ik ben nu naar Equito gekomen om te kijken of het leven als manegepony iets voor mij is. In het verleden ben ik al veel bereden en heb ik zelfs ook al voor de koets gelopen. Maar nu moet ik eerst nog wel even wennen en een beetje op conditie komen. Ik ga de komende weken dus ‘proefdraaien’ op Equito. Omdat ik uit het buitenland kom, sta ik nu nog even in quarantaine in de achterstal, maar ik kan jullie alvast vertellen dat ik gek ben op aandacht en knuffelen, dus hopelijk kunnen we snel kennismaken!

Verdrietig afscheid

Zoals jullie allemaal weten liep Quito al heel lang niet meer mee in de lessen. Ze had een beenblessure in haar achterbeen, waarvoor ze behandeld werd door de specialisten van Dierkliniek Emmeloord.
Ondanks een langdurig revalidatie-traject van ruim een jaar en een specifieke behandeling met ontstekingsremmers, verergerde haar klachten. Door een combinatie van artrose en een botonsteking met zenuwpijn kon ze niet meer pijnvrij staan of lopen. Vanochtend (maandag 6 september) was Maaike opnieuw met Quito naar de kliniek en daar bleek dat de behandeling niet aansloeg en de klachten alleen maar erger werden en nooit meer over konden gaan.
Samen met de dierenartsen heeft Maaike de moeilijke beslissing moeten nemen om Quito verder leed te besparen en haar in te laten slapen. Ze was ‘ons kleine veulentje’ en de allerliefste knuffelpony die je maar kon bedenken. We zullen haar allemaal heel erg missen.

Het verhaal van Quito
Zeventien jaar geleden kochten Axel en Maaike en pony voor de manege, Dibbes genaamd en die was heel erg dik… maar wat een grasbuik leek, bleek uiteindelijk veroorzaakt door een prachtig klein veulentje! Haar moeder was een Fjord x Lippizaner en haar vader een Fries. Hierdoor had ze een prachtige wildkleur, mooie lange zwarte manen en een heel gevoelig, maar lief karakter.
Ze groeide op met alle drukte op Equito en met Apart als speelmaatje. Ze leerde spelenderwijs met de hulptroepen grondwerk, schriktraining en alle andere dingen die een jong paard moet leren. Tegen de tijd dat ze oud genoeg was om beleerd te worden, kon Maaike zomaar zonder zadel en hoofdstel met haar rijden.
In de lessen kon ze het haar ruiters wel eens lastig maken, maar als voltigepony en natural horsemanship pony was ze onovertroffen. Tot op het laatst heeft ze kinderen blij gemaakt met haar hoge knuffelgehalte en bleef ze aandacht vragen door haar halster en poetstasje op de grond te gooien.
Een unieke pony, met een unieke kleur en een heeeeel bijzonder karakter.

Zitcompetitie 2021

Zaterdag 28 augustus was onze selectie voor de Zitcompetitie 2021. Degene die zich hierbij geplaatst hebben zijn:
categorie 2 :
Nadine Zeisser, Nadine Koch, Tamsin Reijnaert, 1e reserve Celine Smink
Categorie 3:
Senne Post, Lola van der Leeuw, Roos Custer
Categorie 4:
Djinn Erkamp, Jip Smit, Emily de Bock, 1e reserve Andrea Mengelberg
Zij gaan Equito vertegenwoordigen op de regiofinale op zondag 31 oktober bij manege de Delft in Assendelft.
Succes allemaal!

Uitnodiging Selectie KNHS -zitcompetitie 2021

Beste ruiters van Equito,
Zoals je misschien wel weet, is de ‘Zitcompetitie’ dé landelijke wedstrijd voor manegeruiters. Duizenden ruiters van maneges uit heel Nederland laten zien hoe goed ze kunnen rijden met manegepaarden en pony’s.
Juryleden letten op de houding en zit van de ruitesr en beoordelen de ruiters op de volgende onderdelen:
• Onafhankelijke zit van de ruiter
• Balans van de ruiter
• Houding van de ruiter
• Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
• Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
• Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
• Algemene indruk
Op zaterdag 28 augustus kan je meedoen aan de selectie op Equito. De beste ruiters mogen Equito vertegenwoordigen op de regiofinale op zondag 31 oktober bij manege de Delft in Assendelft. De allerbeste ruiters van de regio doen mee aan de kwartfinales op 21 november en vervolgens mogen de winnaars daarvan de finales rijden op 12 december op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo!
We hebben al heel vaak ruiters in de finales gehad en we zouden het heel leuk vinden om ook dit jaar met een team mee te doen. Er zijn verschillende categorieën. Per categorie mag Equito 3 ruiters selecteren. Dit zijn de categorieën:
• Categorie 1: 10 t/m 12 jaar, in het bezit van het F4 diploma
• Categorie 2: 13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma
• Categorie 3: 13 t/m 17 jaar, in het bezit van het F8 diploma
• Categorie 4: 18 jaar en ouder, alle niveaus
(Let op: de peildatum voor de leeftijd is 1 oktober 2021.)
Dus heb je zin om mee te doen? Meld je uiterlijk woensdag 25 augustus per email aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Vermeld bij je inschrijving jouw naam, leeftijd, niveau van jouw F-proeven en de categorie.
We verwachten je zaterdag 28 augustus om 16:00 uur op de manege in jouw wedstrijdtenue (rijjasje of Equito tenue) en met je ruiterpaspoort en € 15,00 inschrijfgeld. Je hoort dan op welke pony/paard je rijdt en je mag 10 minuten losrijden. Daarna rijd je in een groep van maximaal 5 ruiters de ‘zitcompetitieproef’. De zitcompetitieproeven en meer info vind je hier: https://www.knhs.nl/zitcompetitie
Aan het eind van de middag, zo rond 19:00 uur, horen jullie wie er door zijn naar de regiofinales. We maken er een leuke en leerzame middag van. Dus doe mee!

We zijn weer begonnen!

Na een welverdiende vakantie op de grote wei, staan de pony's weer in hun eigen stal op Equito. Vanaf maandag 16 augustus start het ponykamp. Maar ook de gewone lessen gaan dan weer beginnen. Mocht je nog op vakantie zijn, laat het ons dan even weten i.v.m. het indelen van de pony's in de lessen. Vergeet niet te controleren of jouw les nog op de juiste tijd is. De lesindeling vind je hier. Tot snel, op de manege!

En de winnaars zijn........

En de Winnaars zijn

Op zondag 4 juli konden we eindelijk weer een gezellige wedstrijddag organiseren! De ruiters hebben er lang op moeten wachten, maar hebben vandaag fantastische proeven gereden. Er zijn dan ook hele hoge punten uitgedeeld. De jury heeft vorige keer een clinic gegeven en zag dat alle ruiters progressie hadden geboekt. Daarnaast heeft de jury ook potentiële zitcompetitie-kandidaten gespot. De pony’s en ruiters hadden er weer zin in en zagen er stralend uit. De wisselbokaal ging met een monsterscore van 237 punten naar Lily-Rose Prinsen met Ventje.

Wisselbokaal: Lily-Rose Prinsen met Ventje

Diploma’s:
F2: Bibian van Dal
F4: Mika Schilt
F6: Céline Smink en Maud van der Weerdt
F8: Luka Loeb en Lola van der Leeuw

F1: 1e Lily-Rose Prinsen met Ventje
F2 en F3: 1e Isja Sibenius Trip met Darwin, 2e Bibian van Dal met Snowy
F4 en F5: 1e Nadine Koch met Nola,
F6 en F7: 1e Maud van der Weerdt met Mulan
F8 1e Tamsin Reijnaert met Timon, 2e Luka Loeb met Timon
F11, F13 en F15: 1e Emily de Bock met Epke

Welkom op Equito: Coronamaatregelen versoepeld

Beste ouders en ruiters,

Met de nieuwste corona-versoepelingen is iedereen weer welkom op Equito!
Bezoekers zijn van harte welkom. En ook het kijken bij de lessen is weer mogelijk vanaf 26 juni!
We zijn heel blij dat dit allemaal weer kan en dat iedereen de afgelopen tijd zo goed heeft meegeholpen om Equito aangepast open te houden.

We weten dat veel ouders staan te popelen om weer eens op de manege te komen kijken. Om alles in goede banen te kunnen leiden, gelden er helaas nog wel wat spelregels:

- In verband met de beperkte ruimte in de stallen en stalgangen, willen we ouders vragen alleen de stallen te betreden als er een directe aanleiding voor is. Zo kan iedereen in de stallen voldoende afstand houden en kunnen personeel en vrijwilligers hun werk goed en veilig doen.
- Voor het kijken naar de lessen is genoeg ruimte beschikbaar naast de ‘achterbak’ bij de picknicktafels en de tribune. We vragen iedereen om hier ook zelf goed de 1.5 meter regel na te leven.
- De boven-kantine is open om koffie, thee, chocomelk of fris te halen. Deze ruimte is niet zo groot, vandaar dat hier een beperking geldt van maximaal 4 personen. Onze tip: haal je drankje en neem het mee naar de tribune of ga lekker in de wei picknicken.
- In de ‘gele kantine’ naast de achterbak mogen maximaal 6 volwassenen tegelijkertijd aanwezig zijn.
- Uiteraard gelden ook bij ons de basisregels nog steeds: Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog. Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen op corona
- Alle beginnerslessen sluiten in de week van 28 juni t/m 3 juli hun Bixie&friends pilot af met hun ‘rijdiploma’. We zouden het heel leuk vinden als van iedere beginner een ouder hierbij aanwezig kan zijn! Uiteraard om te genieten van de kinderen en hun pony’s, maar ook om samen met jullie en met hen de Bixie-lessen te evalueren. Alle (ouders van) beginnende ruiters hebben hierover vorige week een email gehad met meer info.

We hopen jullie allemaal weer snel te zien en wensen jullie veel plezier bij de pony’s!

Groetjes van Team Equito

Even voorstellen: Tiana

Hoi Ik ben Tiana! Ik ben een 5-jarige Cruzado merrie en ik kom op Equito wonen. Ik ben vernoemd naar de Disneyprinses uit “De prinses en de Kikker”. Net als Tiana uit de film heb ik een prachtige bruine tint met mooie zwarte manen en prachtige ogen! Ik kan ook heel mooi lopen en al een sprongetje maken, maar ik moet ook nog best veel leren.
Ik ben pas net helemaal vanuit Zuid-Spanje naar Nederland gekomen. Daarom sta ik de komende 10 dagen in quarantaine. Dan weten Maaike en Axel zeker dat ik geen griepje of andere ziekte mee heb genomen uit het buitenland. Ook kan ik dan even rustig wennen op mijn nieuwe plekje na mijn lange reis.
Je mag mij dus nu eerst alleen van een afstandje bekijken en NIET aaien of voeren. Straks, als ik helemaal gewend ben en door de dierenarts gezond ben verklaard, wil ik graag met jullie allemaal kennismaken!

Inschrijving Ponykampen gesloten

De inschrijving voor de ponykampen op Equito in de meivakantie en in de zomervakantie is inmiddels gesloten. Alle drie de ponykampen zitten vol. Er is dus geen mogelijkheid meer om in te schrijven helaas. De inschrijving was gestart op maandagochtend 22 maart om 8:00 uur. Om 8:30 uur waren de ponykampen voor de zomervakantie reeds volgeboekt. Aan het eind van de dag ook het Natural horsmanship kamp in de meivakantie. Bij deze laatste is eventueel nog wel plek op de reservelijst.

Nieuwe aanwinst!

Vandaag heeft Maaike een nieuwe pony opgehaald! Het is een bruine connemara-ruin van 5 jaar uit Ierland!
Maaike had hem vorige week al gezien en vond hem heel leuk, maar....hij lag boven ons budget.
Maar dankzij de fantastische donatie-actie van allerlei Equito-fans was de situatie opeens heel anders! Dus Maaike heeft snel de verkoper opgebeld of de pony nog beschikbaar was! Dat was zo en hij is vandaag helemaal gekeurd door de dierenarts en nu staat hij op Equito!
Hij heeft alleen een hele moeilijke onuitspreekbare Ierse naam. En omdat de pony een beetje van jullie allemaal is, leek het ons een leuk idee om 'namenwedstrijd' uit te schrijven! Iedereen kan via Instagram een suggestie doen . Vermeld jouw naam en de naam voor de pony die je wilt insturen! De bedenker van de winnende naam mag op de nieuwe pony komen rijden! Zaterdag 6 maart gaan we met de Young Leaders alle namen bekijken en de winnende naam kiezen. Dus doe je best en stuur jouw favoriete naam in! 

Fantastische verrassing!

Gisteren avond (donderdag 25 februari), stonden twee paardrijdende Equito-moeders Andrea en Marloes opeens op de manege. Met een enorme verrassing voor Axel en Maaike! Na het heel verdrietige verlies van Nozem hebben zij een geweldige actie opgezet: Met hulp van alle hulptroepen, medewerkers, Young leaders en donateurs hebben ze geld ingezameld om een fijne nieuwe pony te kopen!
Maaike en Axel waren er helemaal stil van!
Zeker nu de prijzen voor paarden en pony’s in coronatijd enorm hoog zijn, gaat deze fantastische bijdrage zeker helpen om een fijne, lieve Equito-pony te kunnen vinden. Hij of zij kan dan een waardig opvolger voor alleskunner Nozem worden
Nozem was uniek, maar toen hij kwam kon hij ook nog niet zoveel. Kuni en Myrthe leerden hem dressuur, Marieke trainde hem voor de wagen, Anou en de andere voltigeurs trainde hem voor de voltige, Hella leerde hem vrijheidsdressuur, Axel maakte hem verkeersmak en alle andere dingen (ponyspelletjes, TREC, voetbal, knuffelpony zijn etc) leerde hij van alle Equito-ruiters onder begeleiding van hun instructeurs.
We hopen dat de nieuwe pony zich hier straks net zo thuis zal voelen en met veel geduld en plezier hier zijn opleiding kan krijgen, zodat heel veel Equito-ruiters plezier met hem of haar zullen hebben!
Heel veel dank allemaal, niet alleen voor het geld, maar vooral ook voor al jullie steun en medeleven. Dat maakt Equito zelf ook heel bijzonder!
Axel en Maaike

Heel verdrietig nieuws

Vanochtend vroeg is onze lieve Nozem heel erg ziek geworden. Hij heeft acute koliek (buikpijn) gekregen. We hebben meteen de dierenarts erbij gehaald en gedaan wat we konden, maar hij kon niet meer opstaan. We hebben totaal onverwacht het afschuwelijke besluit moeten nemen om hem in te laten slapen.
Ook voor ons is dit een enorme klap. We zullen onze vriendelijke alleskunner enorm missen.
Nozem kwam bij ons als brutale, ietwat eigenwijze fjordenpony. Maar in de loop van de jaren heeft hij zich ontwikkeld tot de geweldige duizendpoot die onmisbaar was op Equito: beginnnerslessen, voltige, dressuurshows, carrousel, mennen, dubbele lijnen, buitenrijden, ponyvoetbal, spelletjes. Niets was hem te dol en alles vond hij leuk. Maar vooral was hij gek op aandacht, knuffelen, borstelen, stoeien met Pablo en Pinto en natuurlijk op lekker eten!
Hij is de favoriet van heel veel kinderen en we zullen hem met z’n allen heel erg missen. Maar hij heeft iedereen op Equito wel mooie en bijzondere momenten en herinneringen gegeven. We hopen dat jullie deze mooie momenten kunnen koesteren als eerbetoon aan een geweldige pony.

We zijn weer open!

De sneeuwpret is over, maar vanaf maandag 15 februari is de manege gelukkig weer open en kunnen jullie weer rijden in de achterbak!
Corona-maatregelen en avondklok blijven van kracht.

We zijn blij jullie allemaal weer op de manege te kunnen ontvangen! Alle beginners gaan deze week hard aan de slag om hun eerste Bixie-stempels te halen in hun ruiterpaspoort!

Geen paardrijles van 8 t/m 13 februari

Beste ruiters en ouders,
We hebben de afgelopen tijd er alles aan gedaan om jullie, ondanks alle corona-maatregelen, veilig en fijn te laten paardrijden.
Nu is hier echter nog de extreme kou en een pak sneeuw bij gekomen. We hebben overleg gehad met de gemeente Amstelveen, maar zij willen ons i.v.m. de coronamaatregelen geen toestemming verlenen om onder deze omstandigheden paardrijles te mogen geven in de binnenrijbaan. In de buitenrijbaan kunnen wij momenteel de veiligheid van onze ruiters niet garanderen door de combinatie van kou, sneeuw, ijs, verkleumde ruiters en wat ‘frissere’ pony’s.
Het spijt ons heel erg, maar we zijn dus genoodzaakt om alle lessen en activiteiten voor deze week (maandag 8 t/m zaterdag 13 januari) te annuleren. Het is in de 18 jaar dat wij bestaan nog nooit voorgekomen dat we jullie niet konden ontvangen, maar dit is echt overmacht.
We vragen om jullie begrip en zien jullie graag volgende week weer op Equito.
Wil je deze week toch paardrijles? Kijk dan naar het filmpje over ‘houding en zit’ van onze Young Leaders Meike en Rosalie op equito.tv: https://www.youtube.com/watch?v=nagyugtoBGI
Veel sneeuw- en schaatspret deze week!

Afscheid van Frodo

Een manege vol pony’s hebben is meestal leuk, maar soms komen Axel en Maaike ook voor hele moeilijke beslissingen te staan. Vanochtend hebben we helaas afscheid genomen van onze stoere Frodo. Frodo had pijn aan zijn benen en liep daardoor niet lekker. Rust hielp niet en bij nader onderzoek door onze dierenarts en Paardenkliniek Emmeloord bleek hij een ontsteking te hebben in de ‘weke delen’ van de ondervoet. Ondanks medische behandeling, speciale ijzers en een revalidatietraject van bijna een jaar, zat er geen verbetering in zijn situatie. Frodo, die altijd heel voorwaarts en stoer was, hield pijn en had geen zin om te bewegen, ook niet in de paddock. Als eigenaar kan je dan niets anders beslissen dan een paard uit zijn lijden te verlossen.

Het verhaal van Frodo:
Frodo was geboren in Polen, maar is toen hij drie jaar oud was naar Nederland verhuisd. Daar is hij als jonge pony zadelmak gemaakt, maar vooral opgeleid tot voltigepony.
Toen zijn vorige eigenaar overstapte naar een groter paard om mee te voltigeren, heeft Maaike hem gekocht voor de manege. Voltigeteam Equito 2 heeft heel veel plezier met hem gehad!
Frodo was superstoer, maar had stiekem een klein hartje. Op de manege moest hij het vak van ‘rijpony’ nog goed leren. Springen en buitenritten en stoere spelletjes als Tally-Ho en barrelrace vond hij helemaal geweldig! Dressuur was iets minder zijn ding. Toch leerde hij dankzij onze gevorderde ruiters steeds beter in balans lopen, met stelling en buiging en beheerste hij uiteindelijk de oefeningen van de M-dressuur. Hij liep vooral mee met de gevorderde ruiters. Voor rustige beginnerslesen had hij niet zo’n geduld.
Frodo voelde zich de koning van de stal en was soms wat bazig naar andere pony’s. En als hij eten had, duldde hij niemand in zijn buurt. Maar aan de poetsring kon hij heerlijk genieten van een uitgebreide poets- en knuffelbeurt.
We zullen hem missen en willen vooral ook Senna en Iris bedanken, omdat zij afgelopen jaar alles op alles hebben gezet om Frodo te helpen revalideren. Helaas mocht het niet zo zijn.

Corona-update 15 januari

Beste ouders en ruiters,

Zoals jullie allemaal wel weten, zijn de lockdown-maatregelen verlengd. Dit heeft ook gevolgen voor de paardrijlessen en activiteiten op de manege.
Vooralsnog willen we alle jeugdlessen (t/m 17 jaar) door laten gaan op het tijdstip en op de manier zoals we dit de afgelopen weken gedaan hebben.
Omdat we voor het sporten (paardrijles geven) geen gebruik mogen maken van de binnenrijbaan, zijn alle lessen achter elkaar geplaatst en in de achterbak.
Alle 18+ ruiters ontvangen z.s.m. een aparte mail over de mogelijkheden om coronaproof te kunnen paardrijden.

Mochten er wijzigingen zijn in het corona-beleid (zoals een avondklok), dan zullen we jullie uiteraard zo snel mogelijk per email op de hoogste stellen van de eventuele consequenties voor de ponyrijlessen. Soms duurt dit even, omdat wij moeten afwachten hoe overheidsbeleid wordt doorvertaald voor onze sector en hoe de gemeente / veiligheidsregio de maatregelen implementeert.
Wij doen er alles aan om binnen wat mogelijk en veilig is, voor iedereen steeds een goede oplossing te vinden. Juist omdat we zien hoe belangrijk het ponyrijden en het contact met de pony’s momenteel is voor de kinderen.

Voor de voorjaarsvakantie proberen we een programma te maken met losse paardensportactiviteiten. Dagkampen kunnen niet, omdat de kinderen niet even ergens kunnen lunchen of verblijven, maar vooralsnog alleen mogen komen om te sporten. We proberen een programma te maken met leuke extra lessen voor zowel beginnende als meer gevorderde ruiters en hopen hier in de loop van volgende week meer over te kunnen mededelen.
Daarnaast is het de komende weken op beperkte schaal mogelijk om een extra privéles te boeken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag vóór 16:00 uur. Alle lesafspraken die we maken zijn wel onder voorbehoud van eventuele wijzigingen in de corona-maatregelen en de beschikbaarheid van de instructeurs en de rijbanen.

Helaas mogen de kinderen momenteel alleen komen om te sporten, dus 15 minuten vóór aanvang van de les/activiteiten aanwezig zijn, uiterlijk 15 minuten na afloop weer vertrekken. Het lekker rondhangen op de manege en helpen bij het verzorgen van de pony’s is dus momenteel echt niet mogelijk (en dat vinden de pony’s en wij net zo jammer als jullie!). Om de pony’s goed te kunnen verzorgen en de lessen veilig te laten verlopen, maken we wel gebruik van een klein team van vaste ervaren vrijwilligers. Zij moeten zich vooraf aanmelden en registeren voor de uren die ze aanwezig zijn. Zij dragen ertoe bij dat wij open kunnen blijven, de pony’s goed kunnen verzorgen en de lessen veilig kunnen laten verlopen.

We vragen jullie om de corona-richtlijnen te volgen. Mochten jullie ergens mee zitten of ideeën hebben hoe dingen beter kunnen, neem dan even contact op met de manege. We doen ons best iedereen te woord te staan en emails te beantwoorden, maar soms vraagt het werk in de stallen al onze aandacht en kunnen we pas iets later terugbellen of reageren.

We wensen jullie heel veel sterkte en gezondheid in deze lastige tijd.

Groetjes van Axel en Maaike en alle medewerkers van team Equito

EquitoTV gelanceerd!

Equito heeft iets nieuws; EquitoTV! EquitoTV is een initiatief van de Hulptroepen en Young Leaders van Ponymanege Equito. Het is een YouTube kanaal waarop allerlei video’s worden geplaatst. De video’s gaan over van alles wat er op de manege gebeurt, op en naast de pony’s. Om de week op zaterdag om 16:00 uur wordt er een nieuwe video geüpload. Deze week is het de video die gaat over poetsen. Hoe poets je een pony nou goed? Hoe zorg je ervoor dat je pony helemaal glanst? Welke borstels heb je allemaal en hoe gebruik je ze? Allemaal vragen die in de video worden beantwoord.
Klik hier om naar het YouTube kanaal te gaan.
Heel veel kijkplezier!
Heb je zelf nou een leuk idee voor een volgende video? Laat het weten in de reacties onder de poetsvideo en wie weet zie je binnenkort jouw idee wel voorbijkomen!

Corona-maatregelen 15 december

Beste (ouders van) Equito-ruiters,

Ook op Equito zullen we ons uiteraard moeten aanpassen aan de regels van de lockdown. Hieronder volgen kort samengevat de consequenties hiervan. Lees dit a.u.b. even goed door!

 • De lessen voor al onze jeugdruiters (t/m 17 jaar) gaan wel door (zowel de rijlessen als voltige). Ook in de kerstvakantie (m.u.v. 1e en 2e Kerstdag en Nieuwjaarsdag). Ben je er niet, laat het ons even weten.
 • Omdat alle lessen in de buitenrijbaan gegeven moeten worden, zullen sommige lestijden aangepast worden. Als dit voor jou het geval is heb je hier reeds een aparte mail over ontvangen of krijg je die z.s.m.
 • Groepslessen voor volwassenen (vanaf 18 jaar) zijn niet toegestaan (ook niet buiten). Deze lessen gaan dus niet door. We nemen hierover z.s.m. contact op met de betreffende ruiters.
 • De activiteiten die gepland staan in de kerstvakantie gaan wel door, wellicht in aangepaste vorm. Met uitzondering van de ouder-kind ochtend van 28 december. Deze kan helaas geen doorgang vinden.
 • Het Young-Leaders-program gaat deze week nog wel door, in aangepaste vorm. In de kerstvakantie is er echter geen YLP. Daarna kijken we wat er wel/niet mogelijk is.

We snappen dat juist in deze tijd het uurtje lekker bezig zijn met de pony's voor veel ruiters heel waardevol is. We zullen er alles aan doen om dit op een goede en veilige manier mogelijk te blijven maken. We hopen hierbij op jullie begrip en medewerking.

 Met vriendelijke groet, 

Axel, Maaike en het gehele Equito-team

Equito's pony-kerstkaartenactie

We willen jullie allemaal vragen om een leuke kerstkaart te maken mét jouw lievelingspony erop. De kaart moet A5 formaat zijn, maar je mag helemaal zelf weten hoe je hem maakt (tekenen, schilderen, fotoshoppen, maakt niet uit). Je kunt de kerstkaarten bij ons inleveren t/m zaterdag 19 december. Onder alle inzendingen verloten we drie privélessen van ½ uur!

Deze kerstkaarten gaan we in de kerstvakantie aanbieden aan de bewoners van verzorgingshuis “Vreugdehof” in Buitenveldert om deze mensen ook een vrolijke kerst te wensen. Maaike’s vader is daar vrijwilliger en hij weet dat de oudere mensen daar best eenzaam zijn in coronatijd. Een leuke paardenkerstkaart vrolijkt ze vast heel erg op! Doe jij ook mee? Het zou geweldig zijn als alle 220 bewoners hun eigen kerstkaart krijgen! (bij Equito rijden bijna 300 ruiters, dus dat zou moeten lukken….)

We hebben al een paar hele mooie pony-kerstkaarten binnen!
Doe jij ook mee?
- maak een kerstkaart mét een pony erop en je naam en een kerstgroet erop (A5 formaat)
- je mag tekenen, knippen, plakken, photoshoppen etc.
- lever de kaart uiterlijk maandag 21 december in op de manege
- we gaan de kaarten op 22 december aanbieden aan de bewoners van verpleeghuis Vreugdehof en hun heel blij maken!
- Alle inzenders maken kans op één van de drie gratis privélessen!

Mondkapjesplicht

In het kader van de “mondkapjesplicht in openbare ruimtes” hebben we de adviezen van de NOC-NSF en de Paardensportbond afgewacht.
Deze zijn vandaag (2-12) pas beschikbaar gekomen, dus vandaar nu dit bericht. Volgens de richtlijnen is het dragen van een mondkapje tijdens het sporten niet verplicht, maar bij het betreden van een binnenruimte voor- of na het sporten wel.

Vanaf donderdag 3 december is het dus voor iedereen van 13 jaar en ouder op Equito verplicht om bij het betreden van de stallen een mondkapje te dragen. Op het buitenterrein en tijdens het rijden/sporten is een mondkapje niet verplicht. We verzoeken jullie vriendelijk doch dringend om jullie aan deze wettelijke maatregel te houden, zolang deze van kracht is. Zo kan de manege open blijven en kunnen jullie lekker blijven paardrijden.
Mocht je nog vragen hebben, neem even contact op met de manege.

Even voorstellen: Zoë

Hallo, mijn naam is Zoë Majoor en ik kom hier stage lopen. Ik ben 17 jaar oud en rijd al zo'n 8 jaar paard op Manege de Ruif. Ik doe de opleiding Dier & management op het Wellantcollege in Aalsmeer. Ik zit daar nu in mijn eerste jaar. Ik loop stage vanaf 9 november tot 31 januari en ik ben hier op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Even voorstellen: Snowy en Nanoek

Hallo, wij zijn Nanoek (ijsbeertje, 11 jaar ) en Snowy (4 jaar).
Wij zijn net nieuw op Equito en zijn heel nieuwsgierig naar ons nieuwe plekje en naar alle nieuwe ruiters en pony's. We zijn twee echte Welsh-pony's en we zijn al heel lang elkaars BFF.
We zijn dus heel blij dat we samen naar Equito gekomen zijn. We hebben ook al wat kinderlessen en ponykampen gedaan, dus we weten al best veel (vinden we zelf)
We gaan van Kuni en Maaike en de hulptroepen alle Equito-spelletjes, ruitergym, grondwerk en vrijheidsdressuur leren, zodat straks alle kleinere ruiters fijn op ons kunnen rijden. Dan kunnen Ukkie en Balou het hopelijk straks een beetje rustiger aan gaan doen.
We zijn heel lief en schattig, maar we moeten nog wel even wennen. Ren dus niet meteen op ons af als je op de manege komt, maar vraag even aan de medewerkers wanneer je even kennis met ons mag komen maken.
Tot snel op Equito!

Update 15 oktober Corona-maatregelen Equito

Naar aanleiding van de aangescherpte Coronamaatregelen, willen we jullie even op de hoogte stellen van de regels op Ponymanege Equito.
Deze zijn gebaseerd op de richtlijnen van de Paardensportbond KNHS en branche-organisatie voor ruitersportcentra FNRS .

De paardrijlessen voor jeugd en volwassenen kunnen doorgaan. Bij het paardrijden kan iedereen 1,5 meter afstand houden. Jeugd t/m 17 jaar hoeft tijdens het sporten geen 1,5 meter afstand te houden, waardoor ook de voltigelessen gewoon door kunnen gaan.

Wel gelden de volgende maatregelen:
- Kom niet naar de manege als je corona-gerelateerd klachten hebt, of als je volgens de landelijke regels in thuisquarantaine moet. Wij moeten alle ruiters voor aanvang van de les vragen of ze gezond zijn en anders de toegang weigeren!
- Toeschouwers zijn (helaas) niet welkom. Ouders kunnen hun kinderen bij het toegangshek afzetten en weer ophalen.
- Je mag alleen komen om jouw les te rijden/ deel te nemen aan de activiteit waar je voor bent aangemeld. Kom een kwartier voor aanvang van de les en verlaat de manege weer, zodra je jouw pony op stal hebt gezet. ‘Rondhangen’ en helpen met het verzorgen van de pony’s is momenteel helaas niet mogelijk.
- Onze medewerkers/vrijwilligers hangen de zadels en hoofdstellen van de pony’s klaar bij de stal. Na afloop zadel je jouw pony af, maar laat zijn spullen bij de stal hangen. Onze medewerkers ruimen de spullen op en zorgen dat de bitten worden afgespoeld. Dit voorkomt ‘opstoppingen’ bij de zadelkamers en bij de kraantjes.
- De Young leaders activiteiten vinden op een corona-veilige manier wel plaats. Ook de Halloweenspelletjesmiddag kan (zonder publiek) plaatsvinden.
- De beide binnenruimtes/kantine-ruimtes zijn afgesloten. De wc’s zijn toegankelijk maar het advies is om zoveel mogelijk thuis naar de wc te gaan. Kom ook in je paardrijdoutfit naar de manege en kleed je niet op de manege om.
- Uiteraard gelden ook de algemene regels: hou 1,5 meter afstand, nies en hoest in je elleboog en was regelmatig je handen.
- Mochten jullie vragen of opmerkingen hebben, neem dan even contact op met de manege via email of telefoon.

We hopen op jullie begrip en rekenen op jullie medewerking, zodat de manege zo snel mogelijk weer de gezellige plek kan zijn, waar jullie lekker bij de pony’s kunnen zijn.

Met vriendelijke groet,

Axel en Maaike en alle medewerkers van team Equito

En de Winnaars zijn.....

Op zondag 27 september was er eindelijk weer eens een gezellige (en coronaproof) wedstrijddag! Na een periode van geen wedstrijden was het voor de pony’s en de deelnemers weer even wennen, maar iedereen had er weer zin in! Over het algemeen was de jury, mevrouw Lowies, erg tevreden over hoe er gereden is. Al vond ze wel dat de handhouding bij veel ruiters nog een beetje aandacht verdient. Daar gaan we dus in de lessen ook weer mee aan de slag!
De wisselbokaal voor de hoogste punten van de dag ging met 223 punten naar Céline Smink met Ventje!

Wisselbokaal: Céline Smink

Diploma’s:
F2: Felicia Ansink
F4: Sanne Bergman en Karlijn Pusthuma
F6: Linde Lakerveld
F8: Senne Post en Meret Dehne

F2: 1e Felcia Ansink met Maiti
F3: 1e Mare Roolvink met Quito, 2e Giulia van Lonkhuijzen met Darwin
F4: 1e Frida Schenkelaars met Ventje
F5: 1e Machteld Wagenaar met Jambo, 2e Liese Lohman met Piaffe
F6: 1e Céline Smink met Ventje
F7: 1e Luka Loeb met Timon, 2e Lola van der Leeuw met Maiti
F8-F13: Rosalie van Pol met Epke, 2e Senne Post met Quito

Even voorstellen: Iris

Hi!
Mijn naam is Iris, ik ben 25 jaar en werk vanaf maandag 3 augustus bij ponymanege Equito.
Ik ben al mijn hele leven gek op dieren, maar mijn liefde voor paarden begon toen ik 11 was en is niet meer overgegaan. Ik rijd nu al 14 jaar paard en na de opleidingen kinderopvang en paardenhouderij wil ik dan ook graag met paarden en kinderen blijven werken.
Hoop jullie gauw te ontmoeten op de manege!

Heel erg bedankt!

Hierbij willen we iedereen bedanken voor alle hartverwarmende mailtjes en mooie ponytekeningen, die we de afgelopen weken hebben gekregen. Ook zijn we heel blij met en dankbaar voor alle reeds betaalde lesgelden en met de extra sponsoring die we van sommige klanten hebben mogen ontvangen.
We gaan ons uiterste best doen om alle pony’s fit te houden, zodat ze straks allemaal weer voor jullie klaar staan! We proberen iedereen op de hoogte te houden van het wel-en-wee van alle pony’s via onze facebookpagina en via Instagram.
We wensen jullie allemaal een goede gezondheid in deze rare tijden en hopelijk tot binnenkort op Equito!
Groetjes van Djinny, Ventje, Darwin, Balou, Mulan, Tienès, Sammy, Wacker, Annico, Quito, Nozem, Pablo, Jambo, Timon, Piaffe, Pinto, Frodo, Nola, Maiti, Apart, Gabber, Epke, Dirkl Vjesta, Ukkie, Pepper, Lytske, Maerijn, Gozer, Pica en Pumba en het Equito-team.
p.s. vergeet allemaal niet een mooie tekening op te sturen van en voor jouw lievelingspony! Onder de inzendingen verloten we een privéles van Myrthe en een freestyle-les van Maaike, als we straks weer open zijn!

Axel maaike en Tienes 1

Volg ons op facebook en instagram

Nu de manege gesloten is in verband met de corona maatregelen, snappen we dat jullie de manege en de pony's heel erg missen. Via Facebook en Instagram, geven we jullie een dagelijkse update over hoe het met de pony's gaat, geven we je ruitertips voor thuis en geven we leuke ideeën over hoe je toch met paarden en pony's bezig kan zijn.
Veel sterkte allemaal thuis en hopelijk zien we elkaar weer snel op Equito.

Corona-virus en dierenwelzijn

Ponymanege Equito is net als andere sportaccomodaties gesloten. Alle groepsactiviteiten en lessen e.d. gaan uiteraard niet door. Klanten en bezoekers mogen helaas niet komen. Maar wij zijn als paardeneigenaren ook verantwoordelijk voor het welzijn van onze pony's. Die hebben, om fit en gezond te blijven, dagelijkse verzorging en veel beweging nodig. Pony's van de één op de ander dag op rust zetten is schadelijk voor hun gezondheid. Ze kunnen nu (nog) niet de wei op en alleen in de paddock staan is niet voldoende voor dieren die volop in het werk staan.
Daarom mogen paardenbedrijven heel beperkt mensen inzetten om de manege-eigenaren en personeel te assisteren bij de verzorging en het beweging geven van de paarden.
Op dit moment worden we dus bijgestaan door een klein team van vaste vrijwilligers die allemaal 16+ zijn en bij de ver-gevorderden rijden.
Uiteraard nemen we hierbij alle sociale en hygiëne-maatregelen in acht. We hebben heel veel lieve berichtjes gehad van allerlei mensen die ons willen helpen. Hier kunnen en mogen we dus helaas niet op in gaan. We hopen op jullie begrip en houden jullie op de hoogte van hoe het met de pony's gaat.

De film van Equitlo

Om ons te presenteren aan het publiek van het Hippisch Ondernemerscongres, maakte Menno Haanstra van Ziemecommunicatie deze prachtige korte film over Equito. Deze film is tevens één van de prachtige prijzen die we gewonnen hebben als "Hippisch ondernemer van het jaar". Bovendien hebben we dankzij deze film het publiek tijdens het congres kunnen overtuigen om ons de publieksprijs toe te kennen.

Samen met de hulptroepen hadden we het scenario bedacht en uitgevoerd. Kijk hier en geniet van de film van Equito!

Even voorstellen....onze medewerkers

KuniMaaike en Axel zijn de eigenaren van de manege. Ze runnen de manege, geven les en doen allerhande werkzaamheden. Een manege runnen is veel werk ..gelukkig hoeven ze niet alles alleen te doen. Ze hebben een aantal medewerkers in dienst, die lesgeven of stalwerkzaamheden doen. Daarnaast zijn er de hulptroepen, vrijwilligers en Young Leaders die een handje helpen. Onder het kopje 'informatie, medewerkers' stellen de vaste medewerkers zich aan jullie voor.