Oktober 2019 (nr. 100)

Halloween

Op zaterdag 2 november van 15:00 tot circa 19:30 uur vieren we Halloween met een extra spannend behendigheidsparcours. Verkleed jezelf (en je pony) tot enge griezels en rijd mee! Pony’s versieren vanaf 15:00 uur, start wedstrijd circa 16:00 uur. Uiteraard zijn er spannende prijzen te winnen.
Deelname vanaf minst gevorderd, startgeld € 15,-. Meld je snel aan, want er kunnen maximaal 15 ruiters starten. Vergeet niet ook drie voorkeurspony’s op te geven. Ook als toeschouwer ben je van harte welkom! De toegang is gratis en ook voor het publiek is er een prijs voor wie het engst verkleed is. In de kantine zijn soep, warme chocomelk en broodjes verkrijgbaar.

Cursus Freestyle (Natural Horsemanship)

Tijdens deze cursus gaan we in op het natuurlijke gedrag van een paard. Inzicht in het gedrag maakt het voor ons én voor de pony’s leuker om samen te werken. Je verdiept je in de paardentaal en de manier waarop paarden leren. We maken hierbij gebruik van kennis uit o.a. de Freestyle methode van Emiel Voest. Zo leer je ‘loswerken’, waarbij je een pony die losloopt in de rijbaan aanstuurt via jouw lichaamstaal. Van daar uit ga je verder met grondwerk en ‘cirkelen’ en leg je samen met de pony een obstakelparcours af, waarbij de nadruk ligt op ontspanning en vertrouwen. De cursus wordt gegeven door onze freestyle-specialist Josien Verwoerd op de donderdagavond van 19:00 tot 21:00 uur op 7, 14, 21 en 28 november en kost € 120,- inclusief cursusmateriaal. Deze cursus staat ook open voor mensen die zelf niet op Equito rijden, maar wel geïnteresseerd zijn in de freestyle methode.

Paardenmassage

Onze pony’s zitten graag lekker in hun vel. Wil jij ze daarbij helpen? Dat kan! Door de korte cursus paardenmassage te volgen bij paardenmasseur Linda Reijnders.
Massage zorgt dat de spieren van de pony’s lekker soepel blijven, doordat de afvalstoffen in de spieren sneller worden afgevoerd en de spieren sneller herstellen van het werk. Bovendien vinden de meeste pony’s het heel fijn om lekker gemasseerd te worden! Zo werk je dus aan het welzijn van de pony én bouw je een goede band met hem op! De cursus is op maandagavond van 19:00 tot 20:00 uur van 4 t/m 25 november en kost € 40,- inclusief cursusmateriaal. Deze cursus is ook opengesteld voor mensen die zelf niet op Equito rijden. Kijk ook eens op: lindareijnderspaardenmassage.nl. Aanmelden kan via Equito of direct bij Linda.

Oefenparcoursen springen

Voor ruiters met springervaring organiseren we op de vrijdagavond van 18:00 tot 19:00 uur een korte springcursus die helemaal gericht is op het rijden van springparcoursen. Elke avond staat er een nieuw parcours in de baan. Tijdens de eerste drie weken krijg je aanwijzingen tijdens het rijden, maar de laatste les zullen jullie een officieel S-parcours springen voor promotiepunten. De cursus is van 8 t/m 29 november en kost € 100,-. Wil je mee doen? Meld je dan snel aan!

Basiscursus springen

Speciaal voor ruiters die springen wel heel leuk vinden, maar nog niet zo heel veel spring-ervaring hebben. Je leert o.a. de verlichte zit, meegaan op de sprong en een parcoursje springen. De cursus is op woensdag 20 en 27 november en 4 en 11 december van 18:00 tot 19:00 uur. Het cursusgeld is € 90,- en de cursus in geschikt voor ruiters vanaf het niveau ‘minstgevorderd’.

Dressuurwedstrijd op zondag 8 december

Op Equito kan je meedoen met dressuurwedstrijden, waarbij je ook jouw officiële KNHS-ruiterdiploma’s kan halen. De proeven én theorie staan in het boek “Leer Paardrijden met Plezier”, dat bij ons te koop is. Inschrijven voor de dressuurwedstrijd kan als je minimaal minst gevorderd bent: doe een envelop met jouw naam, drie voorkeurspony’s, jouw geldige ruiterpaspoort en € 15,- inschrijfgeld in de brievenbus tegenover de zadelkamer. Inschrijven kan t/m zaterdag 23 november. Als er meer deelnemers dan startplekken zijn, zal er worden geloot.
Deelnemen aan wedstrijden is uitdagend, maar vooral ook heel gezellig! Wil je meer weten over het rijden van wedstrijden? Kijk op onze website onder ‘ponyweetjes’ of vraag het aan jouw instructeur. Uiteraard ga je in de week voor de wedstrijd de proefjes ook in de les oefenen.

Young leaders Program uitgebreid

Al sinds drie jaar kunnen ruiters van Equito op woensdag- en zaterdagmiddag meedoen met het Young Leaders Program. Nu we steeds meer ervaren Young Leaders hebben, wordt het programma voor hen uitgebreid. Voor niveau 3 gaan we als extra verdieping op de vrijdagavonden van 18:30 tot 20:00 uur een project doen over het keuringsklaar maken van pony’s. Raskenmerken, beoordelen van exterieur en beweging, maar ook het vlechten en ‘voorbrengen’ komen aan bod. Op vrijdag 20 december ronden we het project af met een echte keuring, waarvoor ook alle ouders zijn uitgenodigd!
De zeer gevorderde Young Leaders van Niveau 4 volgen momenteel op de zaterdagnamiddag een opleiding die hen voorbereid op de opleiding Aspirant Instructeur van de KNHS. Onderwerpen als longeren, rijtechniek, het ‘africhtingsskala’, didactiek en paardengezondheid komen hierbij aan bod onder intensieve begeleiding van Robin en Maaike.

Activiteiten kerstvakantie

Ouder-kinddag: Op maandag 23 december kan je samen met jouw vader of moeder een hele dag met de pony’s aan de slag! Poetsen, rijden, een trailparcours afleggen, pony’s voeren en nog veel meer! De dag is van 9:00 tot 15:30 uur en deelname kost € 50,- per koppel, inclusief lunch en drinken.
Rendier-toernooi: Dinsdag 24 december van 9:00 tot 12:00 uur kunnen alle ruiters van Equito meedoen met het Rendiertoernooi. Welk team kan er, samen met de pony’s het beste kerstbomen versieren? Wie wint de arrenslee-race? En wie ‘steekt’ de meeste kerstkransjes aan zijn stok? Meld je dus snel aan voor deze superleuke ponyspelletjes ochtend (€ 20,- p.p.).
Trainingsweek voor gevorderde ruiters: Van 27 t/m 31 december, zie elders in deze nieuwsbrief
Oefendag Nieuwjaarsshow: Alle koppels die deelnemen aan de Pas-de-deuxwedstrijd op zaterdag 4 januari gaan vandaag onder begeleiding hun show oefenen, kostuums maken, muziek bewerken, ponyvlechten uitproberen, etc.
We beginnen al om 9:00 uur en eindigen rond 15:30 uur. Deelname kost € 35,- p.p.. Dit is inclusief lunch en deelname aan de Nieuwjaarsshow.
Hulptroep-ponykampdag: Op vrijdag 3 januari kan je leren hoe je goed voor de pony’s zorgt en een echte ‘hulptroep’ wordt. Je leert uitmesten en opstrooien, pony’s voeren, goed poetsen, tuig checken en nog veel meer. Ook ga je met een pony wandelen, opzadelen en natuurlijk lekker paardrijden. Deze dag is vooral geschikt voor beginners, ponyvriendjes en minstgevorderde ruiters die graag een hele dag op de manege willen zijn en lekker met de pony’s aan de slag willen. Deelname kost € 40,- inclusief lunch, lekkers en limonade.
Nieuwjaarshow: Op zaterdag 4 januari vanaf 16:30 uur vieren we het nieuwe jaar traditiegetrouw met een mooie Pas-de-deuxwedstrijd op muziek en shows van de voltigeteams. Iedereen is welkom! Meer info in de volgend nieuwsbrief.

Gevorderden trainingsweek

Tussen Kerst en Oudejaarsavond organiseren we een vijfdaagse training voor gevorderde ruiters, van vrijdag 27 december t/m dinsdag 31 december. Zo ga je op zaterdag aan de slag met de Flexchair en krijg je dressuurles van Lichte Tour-amazone Robin Simons. Wie wil kan op zaterdagavond mee naar de Kür op Muziek in Bovenkarspel. Op zondag ga je een officieel S-parcours springen. De overige dagen vullen we in aan de hand van jullie eigen wensen en ideeën. Het doel is om je ruiterkennis- en kunde een boost te geven en veel te rijden, te leren en te doen samen met de pony’s. Deze intensieve week kost € 270,- inclusief lesmateriaal, eten en drinken. Heb je interesse? Meld je snel aan bij Maaike!