Juni 2019 (Nr. 98)

Basiscursus springen

Als je gek bent op springen, dan is dit echt iets voor jou. Je oefent de ‘verlichte zit’ en leert verschillende soorten hindernissen springen, zoals een ‘kruisje’, ‘steilsprong’ en een ‘in-uitje’. De cursus is geschikt voor ruiters vanaf ‘minst gevorderd’ niveau en vindt plaats op woensdag 26 juni, 3 en 10 juli van 14:30 tot 15:45 uur. Deelname kost € 75,-

Cursus parcoursspringen

Op 21 en 28 juni en 5 juli kunnen (half)gevorderde ruiters met springervaring meedoen met de minicursus Parcours springen. Tijdens de cursus oefen je met het springen van verschillende soorten hindernissen als “steilsprong”, “oxer”, “tripple bar” en “sloot”. En je oefent in het goed rijden van ‘lijntjes’ naar de verschillende hindernissen. Zo werken jullie toe naar het springen van echte springparcoursen. Tijdens de laatste les wordt er een officieel FNRS-springparcours gereden voor promotiepunten. De cursus is van 18:00 uur tot 19:30 uur en deelname kost € 85,-.

Freestyletraining ‘loswerken’

Voor iedereen die paarden echt goed willen begrijpen en op een meer natuurlijke manier met ze willen samenwerken, organiseer Maaike op vrijdag 21 en 28 juni en 5 juli een cursus ‘loswerken’. Je leert door middel van lichaamstaal een pony aansturen, zoals paarden dat in de kudde onderling ook doen. De cursus is van 19:30 tot 21:30 en kost € 90,- inclusief cursusmateriaal.

Hulptroepjesmiddag

Op zaterdag 22 juni kan je leren hoe je een goede ‘hulptroep’ wordt. Je leert opstrooien, pony’s voeren, met een pony wandelen en nog veel meer. De Young Leaders laten je zien hoe leuk en gezellig het is om op de manege te helpen. De middag duurt van 13:00 tot 16:00 uur en kost € 10,-. Iedereen kan meedoen! Wel vooraf even aanmelden bij jouw instructeur of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Spelletjesmiddag

Alle ruiters en ponyvriendjes van Equito dagen we uit om samen met de pony’s allerlei leuke spelletjes te doen als ringsteken, estafette-race, uitmestspel en barrelrace. We beginnen op zaterdag 29 juni om 11:30 uur en rond 14:00 uur zijn de winnaars bekend. Deelname kost € 20,-. Neem zelf een lunchpakketje mee, wij zorgen voor drinken en wat lekkers.

Horse Event

Op 13, 14 en 15 september vindt in de Haarlemmermeer Expo in Vijfhuizen het Horse Event plaats. Hier kan je genieten van allerlei shows, demonstraties en stands met en over paarden en pony’s. Ook de finalisten van de zitcompetitie zullen hier gaan rijden. Als KNHS-lid krijg je met jouw relatienummer 30 % korting op een kaartje in de voorverkoop.

Behaal jouw officiële KNHS Ruiterbewijs!

Voor meer gevorderde ruiters organiseren de opleiding en het examen voor het KNHS-ruiterbewijs. Dit is het officiële ‘rijbewijs’ voor ruiters, waarmee je laat zien dat je veilig en verantwoord (buiten) kan rijden. De cursus is op zaterdagmiddag 7, 21 en 28 september van 14:00 tot 17:00 uur en het officiële examen is op zondagochtend 29 september. Om deel te kunnen nemen moet je jouw CBR 1 hebben behaald en minimaal 12 jaar oud zijn. Tijdens deze opleiding leer je veel over paarden: gezondheid, verzorging, gedrag en horsemanship. Daarnaast leer je ook hoe je veilig en plezierig op de openbare weg en in het bos kunt buitenrijden. Daarom ga je o.a. springen, doe je obstakeltraining, maak je een buitenrit en leer je meer over veilig buitenrijden en de verkeersregels voor ruiters. Een aanrader! Cursuskosten € 230,-, dit is inclusief examenkosten KNHS (€ 60,-), cursusmateriaal, rijden tijdens de cursus en tijdens het examen. Let op: de examendatum moeten wij 2 maanden van tevoren aanvragen bij de KNHS en hiervoor zijn minimaal 5 deelnemers vereist. Wil je meedoen? Aarzel niet en geef je snel op, zodat wij de aanvraag in gang kunnen zetten!

Opgeknapt!

De afgelopen weken is er hard gewerkt om de manege weer netjes te maken, zo is de ongelijke straat aangepakt en is de buitenkant van de manege in de verf gezet. Axel heeft hard gewerkt om de zomerweides weer helemaal in orde te maken voor de pony’s, zodat die weer lekker naar buiten kunnen. Tijdens de zomerstop zullen we ook de stallen weer schoon en netjes maken.

Natuur op het erf

Wist je dat er op ons erf veel wilde dieren voorkomen? Bijzondere vogels als bosuil, ijsvogel, ooievaar, maar ook veel mussen, spreeuwen, kauwtjes, buizerd, sperwer, boerenzwaluwen en zelfs het visdiefje nestelen of foerageren bij de manege. Ook konijnen, spitsmuisjes en egels wonen hier, net als een aantal vleermuizen, zoals de dwergvleermuis en de laatvlieger. Heel soms vindt Axel sporen van een bunzing en afgelopen winter hing er zelfs een vos rond in de polder, die af en toe ’s nachts op de manege kwam. Ook groene kikkers, kleine watersalamander, rivierkreeften en zelf de ‘veenmol’ (een sprinkhaan die onder de grond leeft) kan je hier tegenkomen. Wil je meer weten over de natuur hier en in de Middelpolder? Praat dan eens met Axel, want als echte bioloog weet hij er heel veel van!

Zomerstop en nieuwe seizoen

Van 21 juli t/m 18 augustus is de manege gesloten. Terwijl iedereen op vakantie gaat, genieten de pony’s van een paar weekjes op de grote wei. Ondertussen kunnen wij groot onderhoud doen en zelf ook even uitrusten. Uiteraard wordt het abonnementsgeld van het 3e kwartaal (juni-september) hierop aangepast.
Mocht je na de zomer niet meer op je huidige tijd kunnen rijden, geef dit dan tijdig aan ons door, dan kunnen we een nieuwe passende lestijd voor je regelen.