mei 2021 (nr. 114)

Open maand

Traditioneel vindt Equito’s Open Dag in mei plaats. Helaas kan dit nu nog niet, maar onze Young Leaders hebben prachtige filmpjes gemaakt met shows die je ook op een Open Dag zou kunnen zien. In de maand mei plaatsen ze wekelijks zo’n superleuk filmpje op ons Youtube-kanaal Equitotv. Zo gaat de clowntjesshow op zaterdag 22 mei om 16:00 uur in première. Kijken dus!

Coronamaatregelen en lesrooster tot zomerstop

Sinds deze week zijn de corona-maatregelen weer wat verder versoepeld en dat betekent dat vanaf volgende week onze volwassen ruiters weer in hun eigen groepsles mogen rijden. Ook kunnen we de binnenbak weer inzetten voor privélessen en groepslessen voor de jeugd tot 18 jaar. Hierdoor hebben we weer wat meer mogelijkheden om iedereen goed van dienst te zijn. Toch blijft alles door corona nog wat onzeker. Op dit moment is het ontvangen van toeschouwers helaas ook nog steeds niet toegestaan.
Het lesrooster blijft tot de zomervakantie daarom verder zoals het nu is. We zullen (als de omstandigheden het toelaten) begin juli aangeven als er veranderingen komen in het rooster na de zomerstop.

Op de wei

In de zomermaanden kunnen de pony’s bijna dagelijks de wei op. Helaas duurt het dit jaar wat langer voordat de pony’s van het gras kunnen genieten. Dit voorjaar was het (vooral ’s nachts) erg koud, waardoor het gras veel suikers bevat waar de pony’s ziek van kunnen worden. Nu zijn de weilanden weer veel te nat en lopen de pony’s het gras stuk. Hopelijk wordt het nu snel echt voorjaar (en tot die tijd lopen ze dagelijks lekker in de paddocks…).

Helpen op stal

Heel veel kinderen willen heel graag helpen met het verzorgen van de pony’s op stal, maar dit was door de corona-maatregelen helaas niet toegestaan. Nu de maatregelen verder versoepelen, komt hier ook weer wat meer ruimte voor en willen we de kinderen graag de mogelijkheid geven weer wat meer in contact te komen met de pony’s Wel moeten wij nog steeds registreren wie wanneer op Equito is geweest voor het geval er een coronabesmetting zou zijn. Daarom kunnen kinderen vanaf nu op de dag waarop ze ook zelf rijden weer komen helpen op stal. Ze moeten zich bij binnenkomst wel even melden bij één van onze medewerkers/vrijwilligers.
Uiteraard blijven alle algemene corona-regels van kracht: blijf thuis bij klachten, was vaak je handen, hou 1,5 meter afstand en vanaf 13 jaar is een mondkapje in de binnenruimtes verplicht (behalve tijdens het sporten).

Dressuurproevendag 4 juli

Op Equito kan je meedoen met dressuurproeven, waarbij je ook jouw officiële KNHS-ruiterdiploma’s kan halen. De proeven én theorie staan in het boek “Leer Paardrijden met Plezier”, dat bij ons te koop is. Inschrijven voor de dressuurwedstrijd kan als je minimaal minst gevorderd bent: doe een envelop met jouw naam, drie voorkeurspony’s, jouw geldige ruiterpaspoort en € 15,- inschrijfgeld in de brievenbus tegenover de zadelkamer. Inschrijven kan t/m zaterdag 20 juni. Ruiters die nog ingeschreven waren voor de vorige dressuurwedstrijd (die door corona geen doorgang kon vinden), krijgen voorrang bij inschrijving. Zij moeten wél opnieuw inschrijven door een briefje met naam en voorkeurspony’s in de brievenbus te doen.
Als er meer deelnemers dan startplekken zijn, zal er worden geloot. Wil je meer weten over het rijden van wedstrijden? Kijk op onze website of vraag het aan jouw instructeur.

Verzorgponyweek

Verzorgponyweek 5 t/m 9 juli (vanaf half gevorderd)
Tijdens deze week krijg je een vaste verzorgpony, waar je elke dag tussen 10:00 en 14:00 uur een uur op mag ‘vrij-rijden’. Uiteraard zorg je deze week goed voor jouw pony: poetsen, stal uitmesten, tuig schoonmaken, grondwerk doen, grazen met de pony, ponymassage, etc. Tussendoor kan je meedoen met workshops die wij organiseren (bijvoorbeeld invlechten, bandageren, longeren, pony-EHBO), maar dat hoeft dus niet. De deelnemers zijn elke dag welkom vanaf 8:00 uur tot (uiterlijk) onze sluitingstijd. De uren waarop je kan rijden staan vast, de rest is meer vrijblijvend. Let op: de lagere scholen hebben deze week nog school, maar veel middelbare scholieren hebben al geen lessen meer. Check dus vooraf goed of je mee kan doen! Deelnemen aan de verzorgpony kost € 150,- let op: elke pony kan maar door één ruiter gekozen worden!

Klusweek

Tijdens de zomervakantie gaan de pony’s even lekker naar de wei. Dat is voor ons de ideale tijd om de stallen op te knappen en te schilderen. Hierbij kunnen we wel wat hulp gebruiken. Daarom organiseren we van 19 t/m 23 juli een klusweek. In de ochtend kom je al vroeg naar stal en gaan we hard aan het werk: schoonmaken, schuren, schilderen, etc. In de namiddag gaan we leuke dingen doen, o.a. met de paarden en pony’s die op of rond Equito blijven. Deze week is geschikt voor jongeren (vanaf 13 jaar) en volwassenen die het leuk vinden om een week lekker actief buiten bezig te zijn, de handen uit de mouwen willen steken, niet bang zijn om vies te worden en het gezellig vinden om met elkaar bezig te zijn. Heb je interesse? Neem even contact op met Axel of Maaike voor meer info.

Volg eens een les ‘loswerken’

Voor iedereen die het leuk vindt om vanaf de grond écht te leren samenwerken met een paard of pony, is het mogelijk om les te nemen in ‘loswerken’ of ‘grondwerk’. Bij deze lessen leer je hoe je met jouw lichaamstaal en energie kan communiceren met een pony. Je maakt kennis met de belevingswereld van het paard en ervaart hoe je samen een band opbouwt. Een freestyle les duurt een half uur en kost € 30,-. Je kan ook met twee personen een les van een uur boeken en zo ook van elkaars ervaringen leren. Ook een leuk idee voor ouder-en-kind! Een les van een uur voor twee personen kost € 55,-. Deze lessen worden gegeven door Maaike op dinsdag- en vrijdagavond tussen 18:00 en 20:00 uur.

Springcursus

Op donderdag 10, 17 en 24juni van 17:00 tot 18:00 uur kunnen (half)gevorderde ruiters deelnemen aan de springcursus. Onder begeleiding van Axel ga je diverse hindernissen en ‘lijntjes’ springen. Enige springervaring en goed kunnen sturen in galop zijn noodzakelijke vaardigheden om aan deze cursus deel te kunnen nemen. De cursus kost € 75.-. Aanmelden kan per email of direct bij Maaike of Axel.

Privélessen

Vind je paardrijden heel erg leuk en is er iets waar je graag even extra op wil oefenen? Dan is een extra privéles misschien een leuk idee. Een privéles kost voor ruiters van Equito € 35,- per half uur. Een privéles met z’n tweetjes kan ook (€ 30,- p.p.).

Buitenrijdmaand

Veel ruiters dromen ervan om heerlijke buitenritten te maken met een pony. Om veilig buiten te rijden heb je wel kennis en ervaring nodig. Tijdens de Buitenrijdmaand van 31 mei t/m 26 juni oefen je in de lessen verkeersituaties en buitenrijdregels in de rijbaan om goed voorbereid te zijn op een buitenrit. Ook obstakeltraining, verlichte zit en een sprongetje staan op het programma voor alle minst-gevorderde en half-gevorderde lessen. In de laatste week doen half-gevorderde ruiters tijdens de les praktijkexamen voor het Certificaat Buiten Rijden 1. Het CBR 1 is de eerste stap naar het officiële KNHS Ruiterbewijs (het rijbewijs voor ruiters). Als je het volledige CBR 1-diploma wil behalen, kan je daarnaast meedoen met de praktische theorieles en ook het theorie-examen afleggen.
Deze theorieles CBR 1 is op zaterdag 19 juni van 15:00 tot 17:00 uur en het theorie-examen is op zaterdag 26 juni van 15:00 tot 17:00 uur.
Het deelnemen aan de theorieles en het examen CBR1 kost € 25,-. Daarbij adviseren we je om het boek “Leer paardrijden met plezier brons” aan te schaffen. Dit is voor € 15,- te koop op Equito en hier staat alle theorie in uitgelegd. Daarnaast kan je dit boek ook gebruiken als je dressuurproeven wil rijden.

Bixie & Friends

Onze beginners volgen vanaf januari de nieuwe KNHS-jeugdruiteropleiding Bixie & Friends. Hierbij leren ze spelenderwijs van alles over pony’s en ponyrijden. Om de kinderen extra te motiveren, kunnen ze ook stickers halen voor hun Bixie-ruiterpaspoort. Ook de komende weken gaan ze hiermee aan de slag, zodat ze in week 25 naast stickers ook hun poetsdiploma en in week 26 hun rij-diploma kunnen halen. We zijn erg benieuwd naar de ervaringen van de kinderen en hun ouders met deze pilot. We willen voor week 26 (28 juni t/m 3 juli) de ouders graag uitnodigen voor de afsluitende les en evaluatie. Hou hier dus als ouder van een beginnende ruiter vast even rekening mee in je agenda! (uiteraard alles onder voorbehoud van de dan geldende corona-maatregelen)