November 2021 (nr. 117)

De donkere dagen

Het jaar 2021 loopt alweer bijna op z’n eind en de donkere dagen staan voor de deur. Toch kan je op Equito prima terecht om veel plezier te maken met de pony’s. Ook in de Kerstvakantie organiseren we diverse activiteiten. Uiteraard houden we de coronamaatregelen goed in de gaten, zodat iedereen veilig kan komen sporten en voor de pony’s kan zorgen. Mochten de maatregelen wijzigen en/of activiteiten geen doorgang kunnen vinden, dan zullen we jullie informeren via email, de website en onze social media kanalen.

Dressuurmaand groot succes

Heel veel ruiters hebben de afgelopen maand kennis gemaakt met de dressuursport. Als afsluiting mochten ze allemaal een echte proef rijden (in hun eentje in de bak) en meekijken bij de jury.
Hoewel sommigen het eerst best een beetje spannend vonden, was iedereen heel enthousiast. De ruiters verrasten zichzelf, elkaar en de jury met hele mooie proefjes! En iedereen snapt nu beter wat dressuur is en welke uitdagingen het biedt om fijn samen te werken met de pony.

Inschrijven dressuurwedstrijd 19 december

Omdat onze wedstrijdcommissie de dressuurwedstrijden organiseert, geldt hiervoor een aparte inschrijfprocedure: Neem een envelop en doe hierin:
- Jouw geldige ruiterpaspoort (blauwe boekje)
- € 15,- inschrijfgeld
- Een briefje met jouw naam en jouw drie voorkeurspony’s voor de wedstrijd.
Doe deze envelop in de brievenbus in de manege tegenover de zadelkamer.
De inschrijving voor de wedstrijd van 19 december sluit op zaterdag 4 december om 16:00 uur.
In de week daarna verschijnt de startlijst op onze website. Als er meer inschrijvingen zijn dan startplaatsen, zal er worden geloot wie er aan deze wedstrijd deel kunnen nemen. Als je uitgeloot bent, heb je wel recht op een startplek op de eerstvolgende wedstrijd. Voor meer info over het rijden van dressuurwedstrijden op Equito kan je kijken op onze website: https://equito.nl/ponyweetjes/item/informatie-dressuurwedstrijden-op-equito. En uiteraard kan je ook altijd bij jouw instructeur terecht voor vragen!

Kerstvakantie-activiteiten:

Trainingsweek gevorderde ruiters
Van 27 t/m 30 december van 9:00 tot 16:00 uur organiseren we een trainingsweek voor meer gevorderde ruiters. Het ontwikkelen van jouw ‘ruitergevoel’ en een band opbouwen met jouw paard staat centraal. De exacte invulling van de week maken we in overleg met de deelnemers. In ieder geval krijg je een vast paard of pony, waarmee je veel gaat rijden en lekker samen mee aan de slag gaat! We willen iedereen veel persoonlijke aandacht geven, dus kunnen er maximaal 12 ruiters meedoen. Deelname kost € 250,- Twijfel je of je hier al aan toe bent? Of wil je meer weten? Overleg even met jouw instructeur of met Maaike.
Oliebollentoernooi
Op maandag 3 januari van 9:00 uur tot 12:30 uur kan je meedoen met ons Oliebollentoernooi. Deelname kost € 25,- en alle ruiters van Equito kunnen meedoen aan dit ponyspelletjesfestijn. Aanmelden kan per email.
Springwedstrijd
Op dinsdagochtend 4 januari organiseren we een FNRS-springwedstrijd voor onze (half)gevorderde ruiters. We verwachten jullie om 10:00 uur op de manege voor het verkennen van het parcours. De eindtijd hangt af van het aantal deelnemers. Deelname kost € 15,-. Inschrijven kan per email. Vermeld hierbij ook wat jouw drie favoriete springpony’s zijn.
Hulptroepjesochtend
Vind je het leuk om een ochtendje te komen helpen bij het verzorgen van de pony’s? Stallen opstrooien, voeren, pony’s poetsen, pony’s wandelen en nog veel meer? Doe dan mee op woensdag 5 januari van 9:00 tot 12:30 uur. Deelname kost € 15,-, inschrijven kan per email.
Nieuwjaarsshow en oefendag
Op zaterdag 9 januari vanaf 16:30 uur hopen we het nieuwe jaar traditioneel te kunnen vieren met de Pas-de-deuxwedstrijd voor (half)gevorderde ruiters. Teams van twee ruiters & pony’s rijden hierbij hun zelfbedachte proef, verkleed en met muziek. Om deel te kunnen nemen, moet je als team ook mee kunnen doen met de oefendag op donderdag 6 januari van 9:00 tot 15:30 uur. Deelname kost € 35,- per persoon. Dit is inclusief intensieve begeleiding op de oefendag, rijden op de oefendag en deelname aan de Pas-de-deuxwedstrijd. De winnaars kunnen tickets winnen voor Jumping Amsterdam! We hopen uiteraard dat dit superleuke evenement kan plaatsvinden onder de dan geldende coronamaatregelen…. Aanmelden kan alleen als team. Per email of direct bij Maaike.

Vervangende lessen Feestdagen

Op Kerstavond (vrijdag 24 december) en op 1e kerstdag (zaterdag 25 december) en Nieuwjaarsdag (zaterdag 1 januari) is de manege gesloten. Op Oudejaarsdag zijn we open tot 16:00 uur. Ruiters die normaal op vrijdag of zaterdag rijden, kunnen hiervoor met ons vervangende lessen afspreken op onderstaande tijdstippen, bij voorkeur per email. Mochten deze data voor jou écht niet lukken, overleg dan even met de manege.
Vrijdag 31 december
9:00 uur Half-gevorderd/gevorderd
10:00 uur Beginners/minst-gevorderd
11:00 uur Half-gevorderd/gevorderd
12:00 uur Beginners/minst-gevorderd
13:00 uur Beginners/minst-gevorderd
14:00 uur Half-gevorderd/gevorderd
15:00 uur Beginners/minst-gevorderd
Maandag 3, dinsdag 4, woensdag 5, donderdag 6 én vrijdag 7 januari
14:00 uur Half-gevorderd/gevorderd
15:00 uur Beginners/minst-gevorderd

Wintertips

Het kan soms best koud zijn op de manege. Kleed je daarom lekker warm aan als je naar stal komt. Enkele tips:
- Trek bij koud weer veel laagjes over elkaar heen aan, dan kan je altijd een laagje uitdoen als je het tijdens het rijden warm krijgt. Je kunt jouw Equito-tenue hier prima bij gebruiken.
- Koop een setje thermo-ondergoed. Dat is heel dun en past makkelijk onder jouw paardrijkleding en helpt heel goed om jouw lichaam op temperatuur te houden.
- Bij paardrijden kan het soms fijn zijn om handschoentjes aan te doen. Echte paardrijhandschoenen geven extra grip op de plekken waar je de teugels vasthoudt. Rijden met gewone (gladde of wollen) handschoentjes is niet veilig en dus niet toegestaan.
- Stop dunne thermozooltjes in jouw rijlaarzen of jodhpurs, dat scheelt koude tenen!

Tarieven 2022

Op Equito doen we er alles aan om onze ruiters goed en met veel plezier te leren ponyrijden en met pony’s om te leren gaan. Dit vraagt om goede, gezonde en blije pony’s en deskundige en gemotiveerde medewerkers. De afgelopen tijd zijn onze kosten enorm gestegen. Zo is de aankoopprijs voor een gezonde pony meer dan verdubbeld. Ook de tarieven voor het voer zijn gestegen door hogere prijzen voor granen en stro en hogere transportprijzen. De tarieven van dierenartsen en verzekeringspolissen lopen steeds verder op. En ons gemotiveerde personeel (op twee én op vier benen) verdient loon naar werken.
Kortom, als wij de kwaliteit van onze ruiteropleiding, de veiligheid en het welzijn van mens en dier ook voor de komende tijd willen kunnen blijven garanderen, dan kunnen we niet anders dan onze tarieven aanpassen. We begrijpen dat dit in deze tijd voor sommigen een lastige boodschap is, maar we hopen op jullie begrip.
Per 1 januari 2022 gelden de volgende tarieven:
Kwartaalabonnement junioren en studenten € 289,25 (€ 22,25, per les)
Kwartaalabonnement senioren vanaf 18 jaar € 328,25 (€ 25,25 per les)
Kwartaalabonnement voltige € 159,25 (€ 12,25 per les)
Young Leaders Ponyclub € 115,-/kwartaal
Privéles ½ uur € 37,50,- (leden) / € 40,- (niet-leden)
Privéles 1 uur € 70,- (leden) / € 75,- (niet-leden)
Proefles (½ uur poetsles + ½ uur privéles) € 37,50, éénmalig te boeken
Cursus ponyvriendjes (5 lessen van 2 uur) € 180,-
Losse les junioren € 25,- / senioren € 30,-
Overige tarieven op aanvraag.

Pony’s in de winterkou

Pony’s hebben helemaal geen last van de kou. Met hun dikke wintervacht hebben ze een heerlijk jas aan. Bovendien kunnen ze door veel ruwvoer te eten, genoeg energie aanmaken om hun lichaamstemperatuur prima op peil te houden. Dus als het vriest, zijn het vooral de mensen die er last van hebben: als de waterleiding bevriest, moeten we alle pony’s met de hand water geven. Dat zijn zo’n 29 pony’s x 4 volle emmers water, dus 116 emmers per dag!
Sommige pony’s krijgen het zelfs een beetje te warm als ze mogen draven en galopperen met hun winterjas aan. Dan scheren we op hun hals de dikste haren weg. Zo kunnen ze tijdens het rijden hun warmte kwijt. Jij gaat immers ook niet lekker fanatiek sporten in een hele dikke winterjas aan!