November 2020 (nr. 109)

Nieuwsbrief November

Net als iedereen, worstelen we ook op Equito met alle corona-maatregelen. We zijn heel blij dat jullie allemaal kunnen blijven rijden. Maar we vinden het heel jammer dat jullie niet gewoon lekker op de manege mogen helpen op stal en bij het verzorgen van de pony’s. Ook de pony’s missen de extra aandacht en knuffels.
We ‘balen’ net als jullie dat de wedstrijd niet door kon gaan en dat we ook de Nieuwjaarsshow met alle gezelligheid moeten overslaan dit jaar. Toch doen we ons best om binnen de mogelijkheden zoveel mogelijk leuke dingen te organiseren. Kijk dus snel in deze Nieuwsbrief, ook voor kerstvakantie-ideeën.

Teamchallenge

Deze competitie is voor alle (half)gevorderde ruiters en vindt plaats in de week van 7 t/m 12 december. In deze week ga je in je eigen les een uitdagend parcours afleggen: behendigheid, ruiterfitness, goed sturen, ponykunde en een sprongetje maken behoren tot de opdrachten. Hierin staat het samenwerken met jouw paard én met jouw lesteam centraal. Iedere les behaald samen een totaalscore. Deze scores vermelden we dagelijks op social media, zodat iedereen de strijd kan volgen. Aan het eind van de week weten welke les de teamchallenge gewonnen heeft. Het winnende team wint een extra paardrijles voor de hele lesgroep!

Sinterklaas op Equito

Het hulppietentoernooi op 28 november zit al helemaal vol. Maar de beginnende en minstgevorderde lessen zullen van 30 november t/m 5 december in het teken staan van Sint en Piet. Kan jij samen met je pony de Sint helpen om pakjes te bezorgen? En hoe goed ben je in een echte pepernotenrace?
Let op: op 5 december is de manege open en gaan de paardrijlessen door, uiteraard in Sint-sfeer!

Feestdagen

In de kerstvakantie gaan de paardrijdlessen door, behalve op 1e en 2e Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Om de ruiters van de vrijdag- en zaterdaglessen toch lekker te kunnen laten rijden, zijn er voor hen in de kerstvakantie vervangende lessen. Deze vervangende lessen zijn op maandag- en dinsdagmiddag op 21, 22, 28 en 29 december en op zondag 27 december. Let op: Deze ruiters ontvangen in de week van 7 december een email met een link, waarmee ze zich voor de vervangende lessen kunnen inschrijven.
Op donderdag 24 december (kerstavond) en 31 december (oudejaarsavond) zullen de lessen vervroegd worden. De manege sluit beide dagen om 16:30 uur.
12:00 MG en voltige team 3 (normaal 16:00 uur)
13:00 MG en HG (normaal 17:00 uur)
14:00 G (normaal 18:00 uur)
15:00 VG (normaal 19:30 uur)

Kerstvakantie activiteiten

Hulptroepjes-ochtend (maandag 21 december van 9:00 tot 12:00 uur): vind je het leuk om de pony’s te verzorgen? Kom helpen met opstrooien, voeren, pony’s poetsen en nog veel meer. Aan het eind van de ochtend gaan we de pony’s mooi maken in kerstsfeer voor een echte fotoshoot van jou en je lievelingspony! Iedereen vanaf 7 jaar is welkom, je mag dus ook een vriendje of vriendinnetje meenemen. Maar wel vooraf aanmelden per email. Deelname kost € 15,-. Let op; bij deze activiteit ga je niet rijden (maar wel veel andere leuke dingen doen).
Vrij rijden (dinsdag 22 en 29 december, van 10:00 tot 11:00 en van 11:00 tot 12:00 uur) (Half)gevorderde ruiters kunnen een uur komen ‘vrij rijden’. Je krijgt geen les, maar mag lekker ‘voor jezelf rijden’. Je rijdt hierbij met maximaal vijf ruiters in de rijbaan. Om elkaar niet in de weg te rijden, is het wel belangrijk dat je de rijbaanregels kent. Deelname kost € 20.- per uur, aanmelden per email. Geef duidelijk aan voor welk uur je inschrijft en geef daarbij meteen 3 ‘voorkeurspony’s’ op.
Voltigeochtend (woensdag 23 december): Bij voltige doe je allerlei kunsten op de rug van een pony in stap, draf (en als je het durft) galop. Het is heel leuk om te doen en ondertussen oefen je jouw balans en ‘ruitergevoel’. Op deze ochtend ga je lekker veel voltigeren en een mooie show maken. We hopen dat de corona-regels toelaten dat jullie ouders het laatste half uur naar een prachtige voltigeshow kunnen komen kijken!. De ochtend is van 9:30 tot 11:30 uur en deelname kost € 20,-.
Ouder-kind-ochtend (maandag 28 december): Lijkt het je leuk om papa en mama alles te leren over de pony’s? Neem ze dan mee naar deze leuke ochtend. Samen gaan jullie voor de pony’s zorgen, paardentaal leren, grondwerk doen en een echt parcours rijden (jij op de pony, papa of mama ernaast).
De ochtend is van 9:30 tot 12:30 uur en deelname kost € 35,- per koppel. Wees er snel bij, want er kunnen maar 8 koppels meedoen.
Oliebollentoernooi (Woensdag 30 december). Tijdens deze ponyspelletjesochtend wordt je uitgedaagd om samen met jouw team én de pony’s kerstbomen op te tuigen. Je doet een rendierrace en een oliebollen-estafette en nog veel meer. Alle ruiter van Equito kunnen hieraan meedoen. De ochtend is van 9:30 tot 12:30 en deelname kost € 20,- p.p.

Kerstkaartenwedstrijd

We willen jullie allemaal vragen om een leuke kerstkaart te maken mét jouw lievelingspony erop. De kaart moet A5 formaat zijn, maar je mag helemaal zelf weten hoe je hem maakt (tekenen, schilderen, fotoshoppen, maakt niet uit). Je kunt de kerstkaarten bij ons inleveren t/m zaterdag 19 december. Onder alle inzendingen verloten we drie privélessen van ½ uur!
Deze kerstkaarten gaan we in de kerstvakantie aanbieden aan de bewoners van verzorgingshuis “de Vreugdehof” om deze mensen ook een vrolijke kerst te wensen. Maaike’s vader is daar vrijwilliger en hij weet dat de oudere mensen daar best eenzaam zijn in coronatijd. Een leuke paardenkerstkaart vrolijkt ze vast heel erg op! Doe jij ook mee? Het zou geweldig zijn als alle 220 bewoners hun eigen kerstkaart krijgen! (bij Equito rijden bijna 300 ruiters, dus dat zou moeten lukken….)

Wat doet paardrijden met jou?

Paardrijden is een echte sport, waarbij coördinatie, souplesse, balans en gevoel voor ritme én samenwerken met je pony heel belangrijk zijn. Ook het omgaan met en verzorgen van een pony geeft heel veel plezier. Daarnaast is samen met je vrienden lekker op de manege helpen ook nog heel gezellig én nuttig. Pony’s leren je over jouw lichaamstaal, houding en instelling. En op de manege ben je lekker veel buiten. Wil je weten wat paardrijden nog meer voor je kan doen? Of wil je jouw eigen ervaringen delen? Kijk eens op https://www.ditdoetpaardrijden.nl

Duurzaam

Maaike en Axel zijn opgeleid tot bioloog. Ze willen de komende winter maatregelen nemen om de manege duurzamer te maken, door het terrein meer ecologisch in te richten.
Zo wordt het erf niet alleen een fijne plek voor ruiters en pony’s, maar ook voor alle vogels (als ijsvogel, bosuil, grote gele kwikstaart, groene en bonte specht, groenlingen ….). Ook veel zoogdieren als vleermuizen, egeltjes, konijnen en zelfs een hermelijntje wonen graag op Equito. Evenals allerlei vlinders en wilde bijtjes. Sommige mensen vragen zich misschien af waarom we nog geen zonnepanelen hebben, maar het gebouw van Equito is hier niet geschikt voor. Ook hebben we alle inkomsten van de manege hard nodig om de pony’s goed te verzorgen en het terrein te onderhouden en te zorgen dat jullie leskrijgen van deskundige, gemotiveerde instructeurs. Wel wordt alle paardenmest gerecycled en ingezet voor de champignonteelt en is het stro in de stallen een bijproduct van de tarweteelt. Ook komt al ons hooi uit de polder in de directe omgeving van de manege. Het wordt gehooid door boer Gijs die ook al die prachtige blonde koeien in de polder heeft lopen. Met deze Blonde d’Aquitaine-koeien zorgt hij voor (h)eerlijk vlees, kijk maar eens op www.vleesvangijs.nl. Maar hij zorgt er ook voor dat de polder mooi groen blijft met natuurlijk beheerde weilanden!

Tarieven 2021

Per 1 januari 2021 gelden de volgende tarieven:
Kwartaalabonnement junioren en studenten € 273,- (€ 21,- per les)
Kwartaalabonnement senioren vanaf 18 jaar € 312,- (€ 24,00 per les)
Kwartaalabonnement voltige € 143,- (€ 11,00 per les)
Young Leaders Ponyclub € 105,-/kwartaal
Privéles ½ uur € 35,- (leden) / € 40,- (niet-leden)
Privéles 1 uur € 65,- (leden) / € 70,- (niet-leden)
Proefles (½ uur poetsles + ½ uur privéles) € 35,- , éénmalig te boeken
Cursus ponyvriendjes (5 lessen van 2 uur) € 180,-
Losse les junioren € 23,- (leden) / € 28,- (niet-leden)
Losse les senioren € 30,-