November 2022 (nr. 122)

Nieuwsbrief November 2022

De winter komt er aan, dus veel tijd voor gezelligheid en feest. Ook op Equito maken we het extra gezellig. Zo hebben leuke activiteiten en evenementen gepland o.a. voor de Kerstvakantie. Lees de Nieuwsbrief dus snel door en meld je aan!

Equito is jarig!

Op 1 januari bestaat Ponymanege Equito alweer 20 jaar! Dit vieren we met o.a. een grootse Open Dag op zondag 28 mei. De voorbereidingen zijn al begonnen! Ook de rest van het jaar willen we extra activiteiten organiseren. Zo komt Jesse Drent waarschijnlijk een workshop geven op dinsdag 25 april!
Wist je dat alle pony’s op 1 januari jarig zijn? Bij pony’s telt niet hun geboortedag, maar hun geboortejaar. Ze zijn op hun verjaardag een dagje vrij en mogen lekker buiten spelen.

FNRS-wedstrijd op zondag 18 december

Onze wedstrijdcommissie organiseert een gezellige dressuurwedstrijd op zondag 18 december. Als je ‘minst-gevorderd’ of hoger bent, kan je hieraan meedoen. Voor onze wedstrijden geldt de volgende inschrijfprocedure. Neem een envelop en doe hierin:
- Jouw geldige ruiterpaspoort (blauwe boekje)
- € 15,- inschrijfgeld
- Een briefje met jouw naam en jouw drie voorkeurspony’s voor de wedstrijd.
Doe deze envelop in de brievenbus in de manege tegenover de zadelkamer. Let op: je kan inschrijven voor deze wedstrijd t/m zaterdag 3 december! In de week vóór de wedstrijd verschijnt de startlijst op onze website. Als er meer inschrijvingen zijn dan startplaatsen, zal er worden geloot wie er aan deze wedstrijd deel kunnen nemen. Meer info over het rijden van dressuurwedstrijden staat op onze website onder het kopje ponyweetjes. En uiteraard kan je ook altijd bij jouw instructeur terecht voor vragen!

Springvaardigheid

De minst-gevorderde ruiters gaan de komende weken aan de slag rond het thema ‘springen’: verlichte zit, balkjes draven, pionnenparcours sturen en echt springen! Je kan stempels behalen voor jouw Bixie-paspoort. Ook kan je in de kerstvakantie meedoen met het Bixie & Friends springparcours!

Feestdagen

Maandag 5 december (Sinterklaasavond): gaan de lessen door, uiteraard in Sinterklaassfeer!
Zaterdag 24 december (Kerstavond): de lessen gaan door, manege sluit om 16:30 uur.
Maandag 26 december (2e Kerstdag): manege gesloten. De ruiters van de maandag kunnen in overleg met ons een vervangende les afspreken in de kerstvakantie van vrijdag 23 december t/m zaterdag 7 januari.
Zaterdag 31 december (Oudejaarsavond): de lessen gaan door, manege sluit om 16:30 uur.

Activiteiten kerstvakantie

In de kerstvakantie organiseren we allerlei leuke activiteiten. Er is voor ieder wat wils! Kijk dus snel. Aanmelden graag bij voorkeur per email. Vergeet niet om de Nieuwjaarsshow in je agenda te zetten! 

Zaterdag 24 december: Kerst pimp-je-pony
Kom van 11:00 tot 13:00 uur gezellig de pony’s invlechten en versieren in kerstsfeer, met aansluitend een fotoshoot van jou en jouw kerstpony! Deelname kost € 10,-, Je mag eerder komen of langer blijven en helpen met de verzorging van de pony’s (en dan kunnen jouw ouders de kerstboodschappen doen). De foto’s ontvang je van ons via Wetransfer.
Dinsdag 27 december: Springwedstrijd
In de ochtend kunnen minstgevorderde ruiters deelnemen aan het Bixie & friends springvaardigheidsparcours. Je wordt om 9:30 uur op de manege verwacht om jouw pony mooi te maken. Om 10:00 uur ga je het parcours verkennen en aansluitend beginnen we met de wedstrijd.
In de middag, vanaf 13:00 uur gaan we van start met de springwedstrijd voor (half)gevorderde ruiters. We beginnen me het gezamenlijke parcours verkennen. Afhankelijk van jouw ervaring en eerder behaalde springpunten kan je meedoen met S30, S40, S50 en S60. Inschrijven kan per email. Vermeld hierbij jouw drie voorkeurspony’s en jouw eerder behaalde springpunten. Deelname kost € 20,-. Vergeet niet om op de wedstrijddag jouw ruiterpaspoort mee te nemen.
Woensdag 28 december: Vrij rijden
Tussen 11:00 en 14:00 uur kunnen (half)gevorderde ruiters een uur komen vrij rijden. Per uur kunnen maximaal vijf ruiters rijden. Het is belangrijk dat je de rijbaanregels kent en je hieraan houdt. Geef bij het aanmelden jouw drie voorkeurspony’s door en geef aan op welk uur je wilt rijden (11:00, 12:00 of 13:00 uur). Een uur vrij rijden kost € 20,-.
Donderdag 29 december: Ouder-kind-dag
Neem jouw vader of moeder gezellig mee naar de manege. Jullie gaan lekker met de pony’s aan de slag: verzorgen, poetsen, voeren, horse-agility en natuurlijk mogen jullie ook rijden. De dag begint om 9:30 uur en duurt tot 15:30 uur. Deelname kost € 50,- per koppel. Wij zorgen voor snacks en drinken, maar neem zelf je lunchpakketje mee.
Vrijdag 30 december: Vrij rijden (zie voor info woensdag 28 december).
Maandag 2 januari: Freestyledag
Tijdens de freestyle dag leer je meer over pony’s en ponytaal en ga je samenwerken met een pony die los in de bak loopt. Het is uniek om te ervaren hoe een pony op afstand kan reageren op jouw lichaamstaal, intentie en energie! Deze dag is ook geschikt voor ouders en kinderen die graag samen deze bijzondere ervaring willen beleven. Deze dag duurt van 9:30 tot 15:30 uur. Deelname kost € 50,- per persoon.
Dinsdag 3 januari: Oliebollentoernooi
In de ochtend ga je paardrijden en oefen je jouw behendigheid met de pony. ’s Middags mag jij je helemaal uitleven in het ponyspelletjestoernooi: oliebollenrace, rendierparcours en nog veel meer leuke spelletjes! De dag duurt van 9:30 tot 15:30 uur en deelname kost € 50,-. Wij zorgen voor snacks en drinken, maar neem zelf je lunchpakketje mee.
Woensdag 4 januari: Hulptroepenochtend
Vind je het leuk om een ochtendje te komen helpen bij het verzorgen van de pony’s? Stallen opstrooien, voeren, pony’s poetsen, pony’s wandelen en nog veel meer? Doe dan mee van 9:30 tot 12:30 uur. Deelname kost € 15,-,
Woensdag 4 januari: Vrij rijden (zie voor info woensdag 28 december).
Donderdag 5 januari: Oefendag Nieuwjaarshow
Op zaterdag 7 januari vanaf 16:30 uur vieren we het nieuwe jaar traditioneel met de Pas-de-deuxwedstrijd voor (half)gevorderde ruiters. Teams van twee ruiters & pony’s rijden hierbij hun zelfbedachte proef, verkleed en met muziek. Om deel te kunnen nemen aan de show, moet je als team kunnen oefenen met rijden, de kostuums uittesten, de muziek ‘passend’ maken enzovoort. Dit kan op donderdag 5 januari van 9:30 tot 15:30 uur. Deelname kost € 35,- per persoon. Dit is inclusief begeleiding en rijden op de oefendag en deelname aan de Pas-de-deuxwedstrijd. Aanmelden per team!
Vrijdag 6 januari: Vrij rijden (zie voor info woensdag 28 december).

Nieuwjaarsshow!

Op zaterdag 7 januari willen we graag iedereen (ruiters, ouders, familie, vrienden en oud-equito’s) van harte uitnodigen voor deze prachtige show! Dit is meteen de aftrap voor ons jubileumjaar, want Equito bestaat per 1 januari 2022 alweer 20 jaar. Kom dus allemaal kijken naar de prachtige Pas-de-deuxshows en onze Young Leaders Voltige! Dit is meteen hét moment om al jouw Equito-vrienden te ontmoeten en iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. De toegang is gratis en in de kantine zijn soep en broodjes verkrijgbaar. We beginnen om 17:00 en verwachten rond 19:30 uur klaar te zijn.

Tarieven 2023

Helaas hebben ook wij te maken met de prijsstijgingen en de hoge inflatie. Niet alleen stroom wordt duurder, maar ook de prijs van het stro (gemaakt van tarwestengels) stijgt mee met de graanprijs evenals de prijs van het biks (gemaakt van o.a. granen). De hoefsmid, de mestboer en de dierenarts hebben allemaal hun tarieven verhoogd. Zelfs het hooi is duur door de droge zomer en doordat de prijs van het landbouwplastic (gemaakt van olieproducten) fors is gestegen. Ons personeel werkt altijd heel hard en gemotiveerd en heeft recht op loonsverhoging. Willen we de manege open kunnen houden en goed voor de pony’s kunnen blijven zorgen, dan zullen wij dus ook onze tarieven moeten verhogen. We begrijpen dat dit voor jullie lastig is, maar vragen ook om jullie begrip.
Per 1 januari 2023 gelden de volgende tarieven:
• Kwartaalabonnement junioren en studenten € 315,25 (€ 24,25, per les)
• Kwartaalabonnement senioren vanaf 18 jaar € 354,25 (€ 27,25 per les)
• Young Leaders Ponyclub € 130,-/kwartaal
• Privéles ½ uur € 40,- (leden) / € 42,50 (niet-leden)
• Privéles 1 uur € 75,- (leden) / € 80,- (niet-leden)
• Proefles (½ uur poetsles + ½ uur privéles) € 40,-, éénmalig te boeken
• Cursus ponyvriendjes (5 lessen van 2 uur) € 180,-
• Losse les junioren € 27,50 / senioren € 32,50
Overige tarieven op aanvraag.

Ponywelzijn

Onze pony’s hebben ruime stallen met open luik, zodat ze alles om hen heen goed kunnen zien. Als jullie op school zitten, mogen de pony’s dagelijks buiten spelen. Zomers op de wei, ’s winters in de paddocks. Veel pony’s kunnen zelfs vanuit hun stal zelf de paddock inlopen! Pas als we ze gaan poetsen voor de lessen, moeten ze naar binnen. Ze krijgen 3x per dag biks en ruwvoer en daarnaast hebben ze elke dag vers stro in hun stal om op te knabbelen. Indien nodig worden ze nagekeken en behandeld door onze dierenarts, hoefsmid, paardentandarts en chiropractor. Ze hebben allemaal hun eigen zadel en hoofdstel met daaronder een speciaal schok dempend zadeldekje. Daarnaast kan je bij ons komend jaar bitloos leren rijden. Ook jij kan ons helpen om de pony’s blij en gezond te houden. Bijvoorbeeld door ze te poetsen voor de les. Leer zelf goed in balans zitten en de juiste hulpen geven, dan kan de pony jou beter begrijpen en vindt hij het leuker om met jou te gaan rijden. Als je echt alles wil weten over paarden en pony’s, doe dan mee aan het Young Leaders Programma of volg extra cursussen. Je kan ook hulptroep worden en ons helpen om goed voor de pony’s te zorgen. Je helpt dan met klusjes als pony’s poetsen en opzadelen, helpen bij de les, mest uit de paddocks halen, drinkbakjes schoon maken, tuig poetsen en voeren. Zo zorgen we er met zijn alle voor dat de pony’s blij zijn dat ze op Equito wonen!