Maart 2020 (nr. 104)

Voorjaar

Het voorjaar komt er weer aan. De tijd van het jaar om lekker buiten bij de pony’s te zijn! We doen weer ons uiterste best om allerlei leuke activiteiten te organiseren met voor ieder wat wils. We wensen jullie alvast heel veel ponyplezier!

Themamaand “Zit je goed?”

Vanaf half maart gaan we in alle lessen aan de slag met het thema “Zit je goed?” Om goed en paardvriendelijk te kunnen rijden, is het heel belangrijk dat je als ruiter goed op je pony zit. Een goede houding en balans maken dat je de pony niet hindert en in zijn ritme ‘mee’ kunt zitten en de goede hulpen kunt geven. Vaak krijgt een pony de ‘schuld’ als iets niet goed gaat. Maar de ruiter vertelt de pony wat hij moet doen door ‘hulpen’ te geven met zijn eigen lichaam (handen, benen en zit). Deze hulpen kan je alleen maar goed geven, als je controle hebt over je eigen lichaam. Balans, coördinatie en gevoel voor timing en ritme zijn hierbij heel belangrijk. Zo kan de pony jou beter begrijpen en hebben jullie samen meer plezier! In de lessen ga je hiermee aan de gang.

Basiscursus Natural Horsemanship

Bij het ponyrijden werk je samen met een dier. Het is dan wel handig dat jullie elkaar goed begrijpen. Bekijk de wereld eens door de ogen van een pony en wordt een echte ponyfluisteraar! Maak kennis met vrijheidsdressuur, grondwerk, horse-agility, zonder-zadel-rijden en nog veel meer. Voor alle ponyfans die alles over pony’s willen leren. Deze cursus van vier lessen vindt plaats op zaterdag van 11:30 tot 13:00 uur op 28 maart en 4, 11 en 18 april en kost € 90,- (inclusief cursusmateriaal). Deze cursus is geschikt voor iedereen die een goede band met de pony’s wil opbouwen.

Paas-ponykampdag!

Op Goede Vrijdag (10 april) kan je meedoen aan deze gezellige ponydag met o.a. pony’s versieren en een echte fotoshoot, paaseieren-speurtocht en in de middag rijd je een behendigheidsparcours, waarbij publiek van harte welkom is! De dag is van 9:00 tot 15:30 uur en deelname kost € 50,- inclusief lunch, lekkers en drinken. Deze dag wordt (mede) georganiseerd door onze Young Leaders niveau 3 en alle ruiters van Equito kunnen meedoen!

Ponykampweek Olympiade!

Van dinsdag 28 april t/m vrijdag 1 mei kan je meedoen met dit vierdaagse kamp, waarbij elke dag een andere tak van paardensport centraal staat: dressuur, springen, mennen, voltige en TREC (een soort behendigheid) komen aan bod. Dit kamp is geschikt voor alle ruiters van Equito die graag lekker sportief bezig zijn met de pony’s. Het kamp is dagelijks van 9:00 tot 15:30 uur en kost € 220,- inclusief eten en drinken.

Springwedstrijd maandag 4 mei

In de meivakantie kunnen alle springfanaten meedoen met de springwedstrijd. We beginnen ’s ochtends om 10:30 uur met het opbouwen van het parcours en het ‘parcours-verkennen’. Daarna zal er gestart worden in de rubrieken 30, 40, 50 en 60 cm. Voor de springwedstrijd kan je je aanmelden t/m 25 april door je ruiterpaspoort, lijstje met drie voorkeurspony’s en € 15,- inschrijfgeld in een envelop te deponeren in de brievenbus tegenover de zadelkamer. Alle (half)gevorderde ruiters kunnen meedoen, evenals minst-gevorderde ruiters die al eerder hebben deelgenomen aan de basiscursus springen. De startlijst zal in de week voorafgaand aan de wedstrijd op de website staan.

Freestyledagen

Bij de Freestylemethode leer je ‘anders’ omgaan met paarden en pony’s. Bij het ‘loswerken’ werk je in met een loslopende pony in een ruimte van 15x15 meter, waarbij het de richting en het tempo van het paard beïnvloed door jouw lichaamstaal en positie. Je werkt zo aan de leiderschapsverhoudingen tussen mens en paard in stap, draf en galop. Bij grondwerk train je een paard aan de hand met halster en leadrope met behulp van ‘wijken voor druk’ en belonen. Bij het werk tussen de dubbele lijnen train je een paard door achter hem te lopen en hem dingen te leren die hij ook als rijpaard nodig heeft: horizontale en verticale balans, nageeflijkheid en stelling en buiging. Bij het obstakelparcours begeleid je jouw paard door moeilijke of ‘enge’ obstakels. Tijdens het rijden zonder zadel ontwikkel je jouw ruitergevoel en ga je alles wat je naast het paard hebt geleerd, toepassen in het rijden. Bij voldoende belangstelling zullen we freestyle dagen organiseren op:
- 23 & 24 april van 9:30 tot 15:30 uur
- 7 & 8 mei van 9:30 tot 15:30 uur
Iedereen die graag beter met paarden wil leren omgaan kan deelnemen aan deze 2-daagse cursussen (dus ook als je niet op Equito rijdt). Deelname vanaf 12 jaar (jongere deelnemers moeten eerst de basiscursus horsemanship of de YLP-badge Ponybestuurder hebben gevolgd). Meer informatie bij Maaike.

Open dag 17 mei 2020: De Olympische Ponyspelen!

Noteer deze dag vast in je agenda! Voor de spelletjesteams zijn we alvast op zoek naar ruiters van alle verschillende niveau’s die de hele dag mee willen strijden om de Olympische medailles. Aanmelden kan per email. De woensdagmiddag halfgevorderde les gaat een TREC-demonstratie geven en ook de voltigeteams hebben al toegezegd te zullen optreden. Heb je zelf een leuk idee voor een show? Of weet je sponsoren voor de sponsorloterij? Laat het ons weten!

Carrouselteam zoekt nog 2 enthousiaste leden!

Eén van de hoogtepunten van de open dag is altijd de carrouselshow onder leiding van Marieke. Bij carrousel rijden acht pony’s een soort dans op muziek. Ben je minimaal half gevorderd en heb je zin om samen met alle carrouselruiters een prachtige show te gaan maken? Meld je dan aan bij Maaike. Let op: de carrouseltraining is acht vrijdagavonden van 19:30 tot 21:00 uur vanaf 20 maart t/m 15 mei (niet op 1 mei i.v.m. meivakantie) en kost € 160,-. Omdat dit echt een teamsport is, wordt je geacht bij (bijna) elke training aanwezig te kunnen zijn en natuurlijk ook bij de show op de Open Dag op 17 mei!

Dressuurwedstrijd en selectie zitcompetitie zondag 19 april

Uiteraard willen we onze beste ruiters afvaardigen naar de KNHS Zitcompetitie! Onze lokale selectie vindt plaats tijdens de dressuurwedstrijd op zondag 19 april. Bij de zitcompetitie let de jury extra goed op de onafhankelijke zit en de houding en balans van de ruiter. Ook het geven van de juiste hulpen op het goede moment is heel belangrijk. Om deel te kunnen nemen aan de selectie moet je minimaal 10 jaar zijn en in het bezit van je F4-diploma op 1 april 2020. De Regiofinale is op 7 juni in Woudenberg. Uiteraard mag je ook inschrijven voor deze dressuurwedstrijd als je nog niet mee kan doen met de zitcompetitie, maar bij te veel inschrijvingen zullen de zitcompetitie-deelnemers voorrang krijgen. Om in te schrijven doe je een envelop in de brievenbus tegenover de zadelkamer. Hierin stop je jouw ruiterpaspoort, € 15,- inschrijfgeld en een briefje met drie voorkeurspony’s en vermelding of je mee wilt doen met de zitcompetitie.