Januari 2021 (nr. 111)

Nieuwsbrief Januari 2021

We zitten inmiddels al een stukje in 2021, maar nog steeds midden in de corona-maatregelen. Gelukkig kunnen we de groepslessen voor de jeugd tot 18 jaar blijven geven en kunnen onze 18+ ruiters individueel rijden. Zeker nu met de avondklok erbij, vraagt dit wel veel improvisatie van iedereen. Wij doen als team Equito ons uiterste best om zoveel mogelijk wél mogelijk te maken op een veilige en verantwoorde manier. We zijn heel blij dat jullie allemaal zo meedenken en meewerken nu we lestijden moeten aanpassen en de inhoud van de lessen soms moeten aanpassen aan de coronaregels, weersomstandigheden e.d.. Dus hierbij een groot dankjewel aan al onze ruiters en ouders!
Wij proberen ondertussen ook door te gaan met leuke dingen organiseren en nieuwe initiatieven ontwikkelen, zoals de Bixie & Friends lessen voor de onze beginnende ruiters, ons eigen YouTube kanaal, activiteiten voor de voorjaarsvakantie en onze ideeënbus.

EquitoTV

Sinds twee weken heeft Equito zijn eigen YouTube-kanaal!
EquitoTV is opgezet door de Hulptroepen en Young Leaders van Ponymanege Equito. Het idee achter EquitoTV is om paardrijden nog leuker, interessanter en uitdagender te maken, voor ruiter én pony. Dit doen we door middel van filmpjes. In deze video’s laten we jullie allemaal dingen zien die op de manege gebeuren. Er zijn video’s over het paardrijden op het paard, maar ook ernaast, bijvoorbeeld over de verzorging. We hopen dat jullie met veel plezier naar de filmpjes zullen kijken en er soms ook iets van leren!
Heb je zelf een leuk idee voor een volgende video? Laat het weten in de reacties op ons videokanaal en wie weet zie je over een tijdje jouw idee wel langskomen in één van de video’s! Klik hier om naar EquitoTV te gaan. 

Bixie & Friends

Al onze beginnende ruiters hebben inmiddels kennis gemaakt met Bixie en zijn vriendjes Lucky, Hero, Star, Dancer en Jumper. Zij zijn de boegbeelden van de nieuwe ruiteropleiding van de paardensportbond KNHS. Hierbij leren ruiters spelenderwijs meer over pony’s en ponyrijden. Als het goed is, hebben al onze beginners inmiddels hun Bixie&Friends ruiterpaspoort en Bixie&Friends boekje thuis ontvangen. Mocht dit niet zo zijn, neem dan even contact op met de manege! Alle beginners zijn momenteel heel goed aan het oefenen. In de week van 15 t/m 20 februari kunnen ze in de les laten zien wat ze geleerd hebben en de eerste stempels verdienen in hun Bixie-paspoort!

Ideeënbus

Equito wil graag de allerleukste manege zijn, maar dat kunnen we niet zonder jullie hulp. Weet jij hoe we het hier nog leuker kunnen maken? Dat kan een nieuwe activiteit zijn, of een onderwerp voor in jouw paardrijles, of een leuke prijsvraag, of een idee voor onze (ecologische) erfinrichting, of …..
Daarom openen we onze Ideeënbus: in de manege, tegenover de zadelkamer hangt een groene brievenbus. Hier kan je al jouw ideeën in kwijt! Je kan ze opschrijven, maar je mag ook lekker creatief zijn, door bijvoorbeeld een tekening of een stripverhaal te maken. Doe mee en help ons Equito nog leuker te maken!

Voorjaarsvakantie

Deze vakantie kunnen we geen ponydagkampen aanbieden, omdat ruiters vooralsnog niet op de manege mogen ‘verblijven’ anders dan voor het sporten. We hebben er daarom voor gekozen om losse activiteiten te organiseren voor al onze ruiters t/m 17 jaar. In de ochtend voor de halfgevorderde, gevorderde en vergevorderde ruiters, in de middag voor de beginners en minst-gevorderde ruiters. Aanmelden kan per email. Let op: er zijn maar beperkt plekjes beschikbaar, dus wees er snel bij!

Voor onze (half)gevorderde ruiters:
Dressuurles “samen in balans”. Als jij en je paard samen in balans zijn, kan jij lekkerder rijden, is jouw paard gehoorzamer en kan hij fijner en mooier lopen. Tijdens deze dressuurworkshop gaan we werken aan ‘horizontale’ en ‘verticale’ balans. Denk hierbij aan doelen als ‘nageeflijkheid’, ‘stelling en buiging’ en zijgangen. Enkele equito-toppers laten zien wat de bedoeling is en jullie leren van elkaar én door zelf te rijden. Een topochtend voor iedereen die meer van dressuur wil weten! Maandag 22 februari van 10:00 tot 12:00 uur, deelname kost € 30,-
Springles ‘parcours springen’: tijdens deze les leer je eerst over verschillende soorten hindernissen die je in een echt springparcours tegen komt. Ook krijg je uitleg over het rijden van ‘de ideale’ lijn en ‘passende’afstanden. Uiteraard ga je zelf alle hindernissen oefenen en proberen het hele parcours foutloos te springen. Dinsdag 23 februari van 9:30 tot 11:00 uur, deelname kost € 30,-
Centered Ridingles: tijdens het paardrijden stuur je jouw paard aan met lichaamstaal. Door de bewegingen die je maakt met jouw lichaam, handen en benen en door het verplaatsen van jouw balans vertel je een paard wat hij moet doen. Jouw lichaam is dus eigenlijk het instrument waarmee je jouw paard bestuurd. Om dit goed te kunnen heb je coördinatie, balans, ritme en lichaamsgevoel nodig. De technieken van Centered Riding helpen je om fijner te kunnen paardrijden. Bij Centered Riding oefen je zowel op de grond als op het paard. Nieuwsgierig? Doe mee! Maaike heeft haar internationale diploma Centered Riding en helpt je graag verder op donderdag 25 januari van 9:30 tot 12:00 uur, deelname kost € 30,-
Loswerken met Joy van Oekel: leer meer over paardentaal en hoe je een loslopende pony op afstand kan aansturen! Joy is instructeur ‘Paard en gedrag’ en neemt je mee in de wereld van de pony. Superleuk en leerzaam om te doen. De kennis en ervaring die je krijgt van het werken met een loslopende pony, kan je ook gebruiken om op stal en tijdens het rijden beter met de pony’s te communiceren. Een aanrader! Vrijdag 26 januari van 11:00 tot 13:00 uur, deelname kost € 25,-. Vergeet je cap niet!

Voor onze beginnende en minstgevorderde ruiters:
Ponyspelletjesmiddag: kom lekker naar de manege en doe samen met de Kuni en de pony’s mee aan een gezellige ponyspelletjestoernooi! Pony-estafette, ringsteken, wortelrace en nog veel meer! Maandag 22 februari van 13:30 tot 15:30 uur, deelname kost € 20,-.
Voltige-middag: samen met jouw team doe je leuke oefeningen en mooie kunsten op de rug van onze voltigepony’s Nozem en Pablo! Kom in actie en doe mee! Dinsdag 23 februari van 13:30 tot 15:30 uur, deelname kost € 20,-
Springles: oefen de verlichte zit en leer hindernissen springen als ‘kruisje’, ‘stijlsprong’ en ‘in-uitje!’ Let op: om hieraan mee te kunnen doen moet je al wel wat rij-ervaring hebben en dus zelfstandig kunnen galopperen (zonder het riempje vast te houden). Er zijn 2 springlessen op donderdag 25 februari: les 1 van 13:00 tot 14:00 uur en les 2 van 14:00 tot 15:00 uur. Geef dus duidelijk aan in welke les je deel wilt nemen! Deelname kost € 20,-
Loswerken met Joy van Oekel: leer meer over paardentaal en hoe je een loslopende pony op afstand kan aansturen! Joy is instructeur ‘Paard en gedrag’ en neemt je mee in de wereld van de pony. Superleuk om te doen. De kennis en ervaring die je krijgt van het werken met een loslopende pony, kan je ook gebruiken om op stal en tijdens het rijden beter met de pony’s te communiceren. Een aanrader! Vrijdag 26 februari van 13:30 tot 15:30 uur, deelname kost € 25,- .Vergeet je cap niet!