mei/juni 2022 (nr. 120)

Nieuwsbrief 120, mei/juni 2022

Het is voorjaar en iedereen kan volop genieten van de pony’s en het groen op Equito! De pony’s staan elke ochtend heerlijk op de wei. Heb je zin om lekker naar de manege te gaan? We kunnen altijd wel wat hulp gebruiken bij het verzorgen van de pony’s! Dus tijdens openingstijden zijn al onze ruiters van harte welkom om een handje te helpen (en samen veel plezier te hebben). We roepen met name ook onze (half)gevorderde ruiters op om eens middagje hulptroep te worden, bijvoorbeeld door te helpen bij de Ponyvriendjescursussen en Beginnerslessen.

Open dag 2022: een Superfeestje!

Op zondag 22 mei konden we, na alle Corona-ellende, eindelijk weer een echte Open Dag organiseren. Onze Superhelden-dag werd ook echt een superdag, met prachtige shows, een spannend toernooi, blije ruiters en pony’s, heel veel publiek en ook nog eens prachtig weer!
De sponsorloterij & de ponyritjes samen hebben maar liefst € 801,- opgebracht. Hiervoor gaan we Bare-back-pads en bitloze hoofdstellen aanschaffen, om onze ruiters paardvriendelijker en met meer ‘gevoel’ te leren rijden.
Kon je er niet bij zijn? Of wil je nog even nagenieten? Kijk dan voor een sfeerimpressie hier op onze website…. Met heel veel dank aan Naomi Heidinga, onze vaste fotografe.

Amstellanddag zondag 12 juni

Onze manege ligt midden in het Amstelland. Ook onze pony’s grazen in de weides van het Groengebied Amstelland. De Stichting Beschermers Amstelland zet zich in voor het behoud van Amstelland als een open en toegankelijk, vitaal agrarisch gebied met grote natuurwaarden waarin iedereen met respect voor landschap, natuur en cultuurhistorie kan recreëren. Tijdens de Amstellanddag kan iedereen ervaren hoe mooi en waardevol dit gebied is, waarbij zo’n vijftig locaties in het gebied hun deuren openen. Ook voor de toekomst van de manege en het welzijn van onze pony’s is het belangrijk dat dit gebied groen blijft! Kijk voor meer info op https://www.beschermersamstelland.nl/ .
Uiteraard doet Equito ook mee aan de Amstellanddag! Tussen 11:00 en 15:00 uur is iedereen welkom om kennis te maken met de pony’s. Doe mee met de speurquiz en leer van alles over de verzorging van onze pony’s. Kinderen kunnen een ritje op de pony maken en helpen met het poetsen van de pony’s.
We zijn voor deze dag op zoek naar vrijwilligers, hulptroepen en Young leaders die tussen 10:00 en 15:30 uur willen komen helpen met de ponyritjes, rondleidingen en het geven van poets-les. Aanmelden als hulp kan per email.

Hulptroepen-Cursus

Vind je het heerlijk om op de manege te zijn en te helpen met de verzorging van de pony’s? Doe dan mee met de hulptroepencursus. Je mag helpen bij de dagelijkse verzorging van pony’s, gaat de pony’s voeren en leert hoe je kan helpen bij de les. De cursus is op woensdagmiddag 15, 22 en 29 juni van 14:00 tot 15:30 uur en is geschikt voor alle jonge enthousiaste ponyfans. Deelname kost € 50,-.

FNRS-wedstrijd op zondag 19 juni

Onze wedstrijdcommissie organiseert weer een gezellige dressuurwedstrijd op zondag 19 juni. Om hieraan deel te kunnen nemen moet je minimaal ‘minst gevorderd’ zijn. Voor onze wedstrijden geldt een aparte inschrijfprocedure: Neem een envelop en doe hierin:
- Jouw geldige ruiterpaspoort (blauwe boekje)
- € 15,- inschrijfgeld
- Een briefje met jouw naam en jouw drie voorkeurspony’s voor de wedstrijd.
Doe deze envelop in de brievenbus in de manege tegenover de zadelkamer. Let op: je kan inschrijven voor deze wedstrijd t/m woensdag 8 juni! In de week vóór de wedstrijd verschijnt de startlijst op onze website. Als er meer inschrijvingen zijn dan startplaatsen, zal er worden geloot wie er aan deze wedstrijd deel kunnen nemen. Voor meer info over het rijden van dressuurwedstrijden op Equito kan je hier kijken op onze website. En uiteraard kan je ook altijd bij jouw instructeur terecht voor vragen!

Ponykeuring Young Leaders

Onze Young Leaders van de woensdag sluiten het jaar af met het organiseren van een echte ponykeuring. Hierbij kunnen ze goed laten zien wat ze allemaal geleerd hebben afgelopen jaar: pony-exterieur, beenstanden, de gangen van de pony beoordelen, poetsen & vlechten, pony’s voorbrengen en gasten ontvangen. We nodigen al hun ouders, maar ook alle andere geïnteresseerden van harte uit om deze keuring te bezoeken op woensdag 29 juni van 17:30 tot 18:30 uur.

Verzorgponyweek 11 t/m 15 juli (vanaf half gevorderd)

Tijdens deze week krijg je een vaste verzorgpony, waar je elke dag tussen 10:00 en 14:00 uur een uur op mag ‘vrij-rijden’. Uiteraard zorg je deze week goed voor jouw pony: poetsen, stal uitmesten, tuig schoonmaken, grondwerk doen, grazen met de pony, ponymassage, etc. Tussendoor kan je meedoen met workshops die wij organiseren (bijvoorbeeld invlechten, bandageren, longeren, pony-EHBO), maar dat hoeft dus niet. De deelnemers zijn elke dag welkom vanaf 8:00 uur tot (uiterlijk) onze sluitingstijd. De uren waarop je kan rijden staan vast, de rest is meer vrijblijvend. Let op: de lagere scholen hebben deze week nog school, maar veel middelbare scholieren hebben al geen lessen meer. Check dus vooraf goed of je mee kan doen! Deelnemen aan de verzorgpony kost € 180,- let op: elke pony kan maar door één ruiter gekozen worden!

Bixie & Friends kijkdagen

In de week van 11 t/m 16 juli sluiten we met onze beginners het Bixie & Friends programma voor dit jaar af. De ruiters zullen dan spelenderwijs laten zien wat ze allemaal geleerd hebben over de pony’s en het ponyrijden. We nodigen alle ouders en andere fans nu alvast uit om in deze week een keertje naar de les te komen kijken en zelf ook nog wat over pony’s en ponyrijden te leren!

Zomerstop

Vanaf zondag 24 juli t/m zondag 21 augustus is Equito gesloten. De pony’s gaan lekker naar de grote weides en wij gaan de manege opknappen en ook even ‘bijtanken’ terwijl jullie lekker op vakantie zijn.
Uiteraard wordt het lesabonnement van het 3e kwartaal (juli-september) hieraan aangepast.

Ruiterweetjes: bareback pad

Tijdens de Open Dag hebben jullie met de sponsorloterij en de ponyritjes geld ingezameld voor Bareback pads. Dit zijn zachte, veilige dekjes, waarmee je kan rijden. Het lijkt op zonder zadel rijden, maar is net iets comfortabeler voor jou en je pony en de pad is ook iets minder glad dan als je helemaal zonder zadel op een ponyrug zit. Het is een leuke manier om te rijden en het biedt afwisseling in de training. Je ontwikkelt jouw ruitergevoel en balans, want zonder zadel voel je veel beter wat er onder je gebeurt: de beweging, de buiging, de beenzetting, het tempo en ontspanning. Zo ontwikkel je spelenderwijs jouw onafhankelijke zit en ruitergevoel. Het geeft je meer zelfvertrouwen en je leert jouw pony beter aanvoelen, zodat jullie goed leren samenwerken.